Bazı fobiler vardır ki alışılagelmişin çok dışında ve bize çok garip gelebilir. Sizin için ilginç 10 fobi ve korkuyu derledik:
Yaşlanma korkusu
Bu korku genç insanlarda oldukça az görülüyor fakat özellikle orta yaştaki kadın ve erkeklerde, 50 yaş üzerindekilerde sık sık yaşlanma korkusuna rastlamak mümkün. Kadınların biyolojik olarak çocuk dünyaya getirme ve büyütme ile erkeklerin üreme, ailesine koruma ve besleme sağlama görevlerini yerine getirmiş olduklarını düşündüğümüzde bu korku oldukça anlaşılabilir bir korku oluyor.
Zehirlenme korkusu
Bu korku genellikle bağımsız ve diğer fobilerle çok bağlantılı gitmez. Bu genellikle kişinin sezgisel düşünme biçimiyle ilgili olup, farklı tahminlere göre, dünya popülasyonunun en fazla yüzde 5’inde böyle bir korku görülmektedir.
Korkak olma korkusu
Genellikle genç erkekler tarafından deneyimlenen bu korku kişiye başkalarına karşı sorumluluklarını yerine getirmeyeceğini düşündürür. Bu korkuya sahip olan kişilerde içsel bir karizma ve yöneticilik becerileri geliştirmek zor olabilir.
Bakteri ve mikroorganizmalardan korku
Mutlaka kirleneceği düşüncesiyle ellerini günde onlarca defa yıkayan, başkalarının eşyalarına asla dokunmayan birilerini duymuşsunuzdur. Bu kişiler için çevre kendileri için çok tehlikeli olabilecek virüs ve bakterilerle doludur.
Deli olma korkusu
Bu korku genellikle soyut terimlerle ile düşünmeyi sık sık yapan, manevi yani kuvvetli olan kişilerde görülür. Özellikle dini, felsefi veya sanatsal alanlarla oldukça meşgul olan kişilerde bir yerden sonra görülebilir.
Yakın olma korkusu
Bu korku sadece gençlerde değil yaşlılarda da görülür. Şaşırtıcı bir şekilde bu korku kişinin libidosunu da etkilemektedir. Bu kişilerde genellikle toplumsal ve aileden gelen değerler sonucunda cinsel ilişkiye girmemek veya cinsel ilişki yaşamaktan suçluluk duymak gibi durumlar yaşanabilir.
Örümceklerden, farelerden, yılanlarda, canavarlardan, uçaktan, yükseklikten, aynalardan korku…
Tüm bu korkuların altında kişinin yeteri kadar gelişmemiş yaratıcı düşünme biçimi yatıyor. Bu tür korkulardan genellikle mantıktan ziyade duygusal ve soyut terimler üzerinden düşünen kişiler etkileniyor.
Sosyal fobi ve açık alan fobisi
Elbette herkes başka birilerinin önünde duygu ve düşüncelerini göstermekten bir ölçüde çekinir. Fakat bazıları bunu çok takıntılı bir derecede yaşar ve bu da fobiye dönüşür. Sosyal fobisi olan kişiler genellikle birilerinin ilgi odağı olmaktan çok çekinirler. Açık alan fobisi veya başkaları önünde konuşma fobisi olan kişilerde de yetersiz, aptal veya saçma görünme gibi korkular vardır.
Ölüm korkusu
Bu korku genellikle kaygı seviyesi ve hipokondriyaklığı yüksek kişilerde daha fazla görülür. Ayrıca ölüm korkusu olan kişilerde kapalı alanlarda durma, kandan, yükseklikten, acıdan korkma gibi diğer fobiler de görülebilir.
Yalnızlık korkusu
Anti-sosyal davranışlar gösteren, toplumdan izole yaşamayı tercih eden birisin de bile yalnızlık korkusu görülür. Bu korkunun temelinde herkesin mutlu olmak istemesi yatmaktadır. Hepimiz sosyal hayvanlar olduğumuzdan ancak toplumun bir parçası oldukça mutlu olabileceğimizi biliriz.