Buradasın Ankara Psikolog » İş Psikolojisi » Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik Yorgunluk Sendromu

Yazar: Ankara Psikolog

Tıp dünyasında Chronic Fatigue Syndrome (CFS) olarak bilinen kronik yorgunluk, uzun süren yorgunluk hali ile beraberinde birçok belirti ile baş gösteriyor. En fazla 25-45 yaş arası bireylerde görülen CFS’ye, erkeklerden çok kadınlarda rastlanıyor.

Başka tıbbi bir neden olmaksızın, en az 4 ay boyunca süren aşırı yorgunluk hali söz konusuysa kronik yorgunluktan şüphe edebilirsiniz. Buna ek olarak, CFS hastalarında kısa-süreli hafıza ve konsantrasyonda ileri derecede bozukluk, kas ve boğaz ağrısı, hassas lenf düğümlenmesi, şişlik ve kızarıklık olmaksızın eklemlerde ağrı, rahatsız uyku, gün boyu süren kırgınlık hali ve başağrısı gibi semptomlar da görülüyor. Tüm bu belirtiler istirahat etmenize rağmen geçmiyorsa ve uzun süre devam ediyorsa siz de kronik yorgunlardan olabilirsiniz.

CFS hastalığına neyin sebep olduğu hala tam olarak bilinmiyor, bu yüzden önlenmesi de zor. Bulaşıcı birhastalıkolduğunu kanıtlayacak bir bulgu elde edilmiş değil. Daha çok genetik sebeplerle hastalığa yatkın olma ihtimali artıyor.Virüs enfeksiyonu, stres ve depresyon gibi sebepler de kronik yorgunluğu tetikleyici unsurlar arasında.

CFS hastalığının kesin bir sebebi olmadığı gibi tek ve kesin bir tedavisi de yok. Fakat semptomları hafifletmek içinilaçtedavisi uygulanabilir. Örneğin kas ve baş ağrısı için ağrıkesici, depresyon için antidepresan ilaçlar alınabilir. Davranış terapisi, fizyoterapi, psikolojik yardım, ve fiziksel egzersizler de işe yarayabilir. Stresten uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve iyi dinlenmek de CFS hastalarını rahatlatacak çözümler arasında.

Pek çok insan hastalığının sebebinin ne olduğunu anlamak ister. Ancak yanıt her zaman pek de beğenilmez. Londra’daki King’s College’da yeni bir araştırma yapıldı. Bu araştırmada “kronik yorgunluk sendromu” nun sebepleri incelendi. Sonuçlara göre hastalığın kaynağı zihin gibi görünüyor; yani her şey düşüncemizle ilişkili.

Kas ve eklemlerdeki yoğun ağrının nedeni genel yorgunluk ve uyku düzeniyle  ilişkili. Bilim insanları hastalığın kaynağının genetik, stres ve enfeksiyon şeklindeki bir üçlü olduğunu düşünüyorlar.

Psikolojik kökenli hastalıklar tartışmalı bir alan gibi görünüyor. Stresin ülsere neden olduğu biliniyor fakat ülsere neden olan bakteriler de var. Ve psikiyatrik hastalıklar genelde bir tür damga gibi görülüyor. Hem de damgalama amaçlı kullanılıyor.

Bu şartlarda kronik yorgunluk sendromu araştırılırken psikiyatrik süreçler de inceleniyor. Konuyla ilgili net kanıtlar olmamakla birlikte yinde psikolojik kökenli bir hastalık olup olmadığının incelenmesi tavsiye ediliyor.

Bir psikoloğa ya da psikiyatriste gitmek sizin kötü anlamda “hasta” olduğunuzu göstermez. Hasta değil, bir hastalığın taşıyıcısısınızdır. Aynı zamanda, uzun süredir kendinizi geçmek bilmez bir yorgunluk içinde hissediyorsanız, kas ağrılarınız varsa ve bir teşhis yapılamamışsa, bir psikoloğa ve bir psikiyatriste gitmenizde kesinlikle fayda var.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !