Buradasın Ankara Psikolog » Popüler Psikoloji » Lobotomi Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Lobotomi Nedir, Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

Yazar: Ankara Psikolog

Lobotomi, beyin ve sinir cerrahisinin radikal biçimlerinden birisidir ve şizofreni, epilepsi, bipolar gibi çeşitli ruhsal rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Halk dilinde bazen herhangi bir beyin cerrahisi için bu terim kullanılabilmektedir.

Lobotominin Tarihi

Lobotomide beyindeki sinir yollarının bir kısmı, beynin diğer bölgelerindeki kısımlarından ayrılır. Genelde prefrontal kortekste gerçekleştirilen bu işlem kimi zaman beynin diğer bölgelerinde de gerçekleştirilebilir. Yaklaşık olarak en az 100 yıldan beri var olan lobotominin ilk uygulamaları oldukça vahşiceydi. Örneğin, bir doktor hastanın sinir yollarını kesebilmek için gözünden girerek bu işlemi gerçekleştirirdi. Bu gibi vahşice işlemlerin yanı sıra lobotominin rızası olmayan kişilere yapılması ve öngörülemeyen sonuçları olması nedeniyle bu işlem hep tartışmalı bir biçimde kaldı.

Lobotomi 1940 ve 1960lı yıllar arasında oldukça yaygın olarak kullanılırdı ve beyin cerrahileri bu zamanlar beynin sağ ve sol loblarını birleştiren bölgedeki bağlantının koparılmasıyla epilepsi semptomlarının iyileşeceğini görmüşlerdi. Lobotomi ayrıca diğer ruhsal rahatsızlık durumları için de kullanılmaya başlandı.

Lobotomiler günümüzde çok ciddi epilepsi durumları olmadıkça çok çok az bir biçimde kullanılıyor. Bu kadar az yaygın olmasına karşın hala bu işlem sonucunda tahmin edilemeyen sonuçlar görülebiliyor.

Lobotomiye Eleştiriler

Lobotomiye yapılan eleştirilerin başında, işlemin uygulandığı kişide doğan olumsuz sonuçların varlığı gösteriliyor. Bu işlem geçtiğimiz nesillerde yaygın olarak kullanılsa da bugün hala kaygıyla bakılıyor. Ayrıca bugün EKT (elektrokonvulsif tedavi) tedavisinin de ileride aynı şekilde görülebileceği düşünülüyor.

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

Annen Pompa 18 Eylül 2016 - 15:04

Bu yöntem çok güzel

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !