Buradasın Ankara Psikolog » Popüler Psikoloji » Neden Kaybolduğumuzda Radyoyu Kapatırız?

Neden Kaybolduğumuzda Radyoyu Kapatırız?

Yazar: Ankara Psikolog

Daha önce hiç bilmediğiniz bir yerde bir adresi bulmaya çalıştığınız olmuştur. Bu esnada neler yaptığınızı hiç fark ettiniz mi? Hızınızı düşürürsünüz, radyoyu kapatırsınız, konuşmayı bırakırsınız ve her türlü levhaya, işarete dikkat edersiniz. Peki, bunu neden yaparız? Ne konuşmak ne de radyo sesi bizim gördüklerimizi etkilemez.

Acaba gerçekten öyle mi?

Johns Hopkins Üniversitesi, Psikoloji ve Beyin Bilimleri bölümünden StevanYantis, araç kullanırken cep telefonuyla konuşulması konusunda şunları söylüyor:

“Dikkatimizi konuşmaya kaydırdığımız zamanda beynimizin görsel bölümlerinde yavaşlama olduğunu görürüz. Dikkatimiz çok sınırlıdır ve belli bir kapasitesi vardır. Dikkatimizi bir yöne verdiğimizde, diğer yönden kısmış oluruz. Bunun sonucunda eğer dikkatimizi cep telefonundaki konuşmaya verirsek görsel nesnelerden uzaklaşıp hata yapma riskimiz artacaktır.”

Dikkatin bölünmesi veya çoklu-görev yapabilme becerisi oldukça hassas bir konudur. Çünkü dikkatimizin kontrolünü sağlamak, odaklanmamızı kontrol etmek genellikle zordur. Burada bizim odaklanma ve dikkat etme kapasitemiz, bilgilerin işlenme sürecindeki gereklilikler gibi faktörler devreye girmektedir. Bunlar bizim beynimizin hangi bölgelerinin çalıştığını göstermektedir.

Dikkat kapasitenizin azalmasında dışarıdan gelen uyaranların çokluğu, yorgunluk veya depresyon gibi etkenlerin önemli etkisi vardır. Ayrıca yaş ilerledikçe de bilgiyi işleme süremiz uzayacağından ve dikkat kapasitemiz azalacağından çoklu görev yapma becerimiz de zayıflayacaktır.

Peki, aynı anda birden çok işi yapmada veya dikkat kapasitemizi artırmada nasıl kendimizi geliştirebiliriz. İşte bunun için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem:

Farklı işlerle uğraşın.Aynı anda hem okuyup hem konuşmak beynimizde aynı bölgeleri harekete geçirdiğinden bu iki görevi birbiriyle aynı anda ypamak zordur. Fakat koşmak ve konuşmak gibi farklı görevleri yaptığınız zaman beyniniz buna daha çok alışacaktır.

Alıştırma yapın. Her işte ayrı ayrı alıştırmalar yapmak, sizin aynı anda birden çok görevi daha iyi yapabilmenizi sağlayacaktır.

Basit olmaya çalışın. Yaptığınız işlerin kolay yollarını bulmak, daha basit bir hale getirmek beyninizdeki enerjiyi daha dengeli kullanmanızı sağlayacaktır.

Beyninizi geliştirin. Hafızanızı ve beyninizi güçlendirmek adına internet üzerindeki alıştırmaları yapabilir, satranç gibi oyunlar oynayabilirsiniz.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !