Eğer akıllı bir telefona sahipseniz, size özel dijital bir asistanınız da var demektir. Bu asistanlardan en bilinenleri iPhone’da “Siri”, Windows Phone’da “Contana”, Samsung Galaxy’de “S Voice” ve Amazon’da “Alexa”. Tüm bu sanal yardımcıların ortak bir noktası var: O da hepsinin kadın sesli olması.
Tahmin edebileceğiniz gibi bu bir tesadüf değil. Sosyal bilimler alanında yapılan çalışmalar insanların kadın seslerini ve erkek seslerini farklı şekillerde algıladıklarını gösteriyor. Örneğin, Indiana Üniversitesi’nden insan-bilgisayar etkileşimi üzerine çalışan Karl MacDorman’ın araştırması bu konuda bize bilgi veriyor.
Araştırmacılar, kadın ve erkeklerden oluşan bir katılımcı grubuna, kadın ve erkek sesli klipleri dinlettikten sonra hangisini tercih edecekleri sorulmuş. Ayrıca katılımcıların seslere nasıl tepkiler verdikleri de ölçülmüş. 2011 yılında yayınlanan bu çalışmada hem erkekler hem de kadınlar, kadın sesinin kendilerine daha sıcak geldiğini belirtmişler. MacDorman’a göre kadınların kendi cinslerinden sesi seçerken bilinçaltından bir tercih yapıyorlar, ama erkekler genelde nötr bir şekilde yaklaşıyorlar.
Silikon Vadisi’ndeki yöneticiler de elbette bu çalışmaları dikkate aldılar. Sanal yardımcıların sesleri kadın sesi olarak verildi ve bunda “sekreter stereotipi”nin de etkisi olduğunu söylemek mümkün.