Buradasın Ankara Psikolog » Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi » Öfke Kontrol Edilemezse

Öfke Kontrol Edilemezse

Yazar: Ankara Psikolog

Öfke Kontrol Edilemezse

Öfke Kontrol Edilemezse

Öfke kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse kişinin hayatında dönüşü olmayan bazı şeylerin yaşanmasına neden olabilir. Kişinin hayatı kontrol edilemeyen öfkeleri nedeniyle alt-üst olabilir. Bu alt-üstlere en belirgin örneklere aile hayatı, iş hayatı, sosyal hayat ve ikili ilişkiler verilebilir.

Aile ve toplumsal şiddet, aşırı sinirlilikle ortaya çıkan fiziksel veya sözel saldırganlığın temelinde bu kontrol edilemeyen ve yatıştırılamayan öfke bulunur. İnsanlar hemen her şeye ya da her insana öfkelenebilirler. Kaçırılan bir otobüs veya sınav, sözünüzü dinlemeyen bir insan, isteğiniz dışında birilerinin size yaptığı davranışlar, hoşlanılmayan hareketlere maruz kalma, trafik sıkışıklığı, işlerin yolunda gitmemesi, verilen sözlerin tutulmaması, yapılan planların aksaması gibi yüzlerce örnekte olduğu gibi insanların öfkelenmesi için birçok neden bulunur. Öfkelenmeden kişinin kendisi kadar, kişinin dışında gelişen olaylar ya da geçmişte yaşanılan olumsuz anıların tekrarı sorumlu olabilirler.

Genellikle öfkeye yol açan nedenler arasında; engellenme, haksızlığa uğrama, fiziksel incinme ve yaralanmalar, tacize uğrama, hayal kırıklığı, saldırıya uğrama, tehditler sayılabilir.

Psikologlara göre, insanlar öfkelendiklerinde 5 boyut birbiriyle ilişkili ve aynı zamanda aktifleşir. Bunlar, O andaki düşünceler, öfkenin yol açtığı fiziksel uyarılmalar, öfkenin yansıtılma biçimi, öfke anında hayatı algılayış biçimi ve öfke sırasında sergilenen davranışlardır.

Tüm bu durumlarda insanların öfkelerine hâkim olabilmeleri son derece önemlidir. Öfke kontrolü başarılı oluğu zaman kişiler hem kendilerine hem de başkalarına verebilecekleri olası zararların önüne geçebilirler. Öfke kontrolünün kaybedildiği ve bozulduğu anlarda insanlarda öfke patlaması yaşanır. O an kişi kendisini kaybedebilir. Ne yaptığının farkında bile olmayabilir. Öfkeden gözü dönmek deyimi bu durumu özetlemektedir.

Öfke Kontrol Bozukluğu Sebepleri:

Kötü çocukluk anıları ve bu anıların insanların iç dünyasında yarattığı acı ve unutulması güç yaralar, mutluluk hormonunun çalışmasındaki sorunlar, epilepsi hastalığı, şiddet görmek veya şiddete meyilli olmak, sinir hastalığı, saldırgan yapı, bazı travmalar, cinsel tacize maruz kalma. Bu tür olayların ve sebeplerin sahibi olan ve bunlardan etkilen insanlar öfke kontrolünde bozukluk yaşarlar. Bunu sebebi ise, kişilerin yaşanmışlıklarında ve genetiğinde gizlidir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

mehmet şiriner 21 Şubat 2015 - 15:03

eşime veçocuklarıma karşı bazen istemeden kırıcı oluyorum öfkemi nasıl kontrol ederim

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !