Öfke Kontrolü: Öfkenin fark edildiği ya da kısa bir süre sonra öfkeye neden olacak bir durumla karşılaşacağı bilindiği durumlarda, her birey kendisi için en çok işe yarayan stratejileri kullanmaktadır. Bu stratejiler bireylere göre değişmekle birlikte, genel olarak aşağıdaki stratejilerin öfkeyi yönetmede etkili olduğu görülmektedir:
1) Bağırmak yerine konuşmayı denemek.
2) Olayı bireysel olarak algılamak yerine, konu üzerinde yoğunlaşmak.
3) Derin bir nefes almak.
4) Karşı tarafı dinlemeyi denemek.
5) Fiziksel olarak gerginlik hissedildiğinde duruş biçimini değiştirmek ya da kısa bir süre için gözleri kapatarak gerginliği atmayı denemek.
6) Bir bardak su içmek (kafeinli içecekler öfkenin daha fazla uyarılmasına neden olabilir).
7) Oturur konumda iken arkaya doğru yaslanmak.
8 ) El, kol hareketi yapmaktan kaçınmak ve elleri yanda tutmak.
9) Gerektiği durumlarda kendi kendine sakin olmayı, sesini kesmeyi söylemek.
10) Sakin ve sessiz bir ortam seçmek.
11) Zihinsel olarak meşgul olacak bir şeyler bulmak.
12) Pasif kalmayı tercih etmek.
13) Rahat bir duruş ya da oturma konumu seçmek.
14) Öfke uyarımını kanalize etmek.
Öfke Kontrolü Hakkında Videolar
Öfke Kontrolü Nedir?
Neden Öfkeleniriz?
İnsanlar Öfkelerini Hangi Yollarla İfade Ederler?
Öfkeyi Bastırmak mı Yoksa Boşaltmak mı Daha İyidir?
14 Yorumlar
kızım 14 yaşında.eşimden 10 yıl önce ayrıldım.son yıllarda kızımla diyaloğum daha da negatif hale dönüşmeye başladı.ben kızımı tek başıma hayata hazırlarken onun bu hayatta incinmesinden çok korkuyorum.yanlış yapmaması için defalarca konuşuyorum ama bu yıl arkadaş çevresi onun için daha etken bir rol almaya başladı.kontrol etmeye çalışıyorum ama çalışan bir anne olduğum için bazan olaylar kontrolumun dışında gerçekleşiyor.arkadaşları ne yöne çekerse o yöne gitmeye çalışıyor…lütfen bana bu konuda yardımcı olun …. lütfen….ben kızımı elimden geldiği kadar topluma iyi bir birey olarak yetiştirmek istiyorum.teşekürler.sevgiler.
hanımefendi kızınızın arkadaşlarını dinlemesi onların dediğini yapması gelişim özelliğidir… sık sık onu anlamadığınızı düşünecek buda sinirlenmesine neden olacaktır… hayati bir tehlike olmadıkça kızınıza fazla mudahele etmeyiniz ona bazı şeyleri anlatıyorum diye empoze etmeye çalışmayınız… birşeyler anlatmak için mutlu olduğu zmaanları seçiniz… kızıp bağırmaya başlarsa bunun yanlış olduğunu sankin bir şekilde anlatınız öfke göstermekten kaçınınız… en önemliside kızınızla olabildiğince vakit geçirmeye bakınız… şu an size gösterdiği tepkiler davranışlar gelişim özelliğidir erginlik gelişim özelliğine yönelik kitap makale veya bilgilendirici yazı okuyunuz…
merhaba, almanya frankfurtta öfke kontrolü üzerine terapi alacağımız bir uzman arıyorum yardımcı olursanız sevinirim..teşekkür ediyorum..
Maalesef bu konuda bir bilgimiz yok. Size yardımcı olamadığımız için kusura bakmayın.
Merhaba,benim 21yasim var.cok mutsuzum.bundan 1yil once severek evlendim,ilk baslarda evliliyimiz cok iyidi,esimle yalniz yasiyorduk taki anne ve babasi gelinceye kadar,kayinvalidem ve kayinpederim her isimize karisdilar,esimi benden soyutmaga calisdilar ve o hale geldiki ben ben kocami sevdiyim birini taniyamadim ve gecinemedik.ve annesi babasinin isteyile kocam beni bosadi.simdi kendimi cok yalniz hiss ediyorum.herseye cok sinirliliyim,hayat benimcin durmus durumda,hickimseye guvenemiyorum,herweyden soyudum geleceyimcin hicbisey dusunemiyorum.hep ayni seylerden gecmis esimden onlardan konusuyorum,geceler bile rahat uyuyamiyorum hep onlardan dusunuyorum.bana yardim edin lutfen ne yapabilirim bu sikintidan kurtulmak icin.
Ben bu Ailelerin Evliliğe bu denli karışmasını anlamıyorum…Canım üzülme dicem biliyorum üzüleceksin,bence işe falan gir sana iyi gelecektir çalışmak
merhabalar 26 yaşındayım.. çok çabuk sinirleniyorum.. sabır eşiğim çok düşük her şeye tepki gösteriyorum ve sonunda yine ben üzülüyorum.. bu konuda ne yapabilirim..
Merhabalar Tuğba Hanım, yazıda geçen önerileri kendi hayatınızda uygulamayı deneyebilirsiniz. Öfke kontrolü, bisiklete binebilme becerisi gibidir, ilk başta zor gelebilir ama istikrarlı bir çaba sonucunda öfke kontrolünü gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bütün bunlar çözüm olmuyorsa, bir psikolog ya da psikiyatristten yardım alabilirsiniz.
slm ben de çok sinirleniyorum kendimi kontrol edemiyorum bana yardim cı olurmusunuz
iyi akşamlar.ben 25 yaşındayım ve 4 aylık evliyim.. bnm problemim eşimi çok kıskanmam ..ona güvensemde sürekli tlfnunu kontrl etmek istiyorum ve öfkelendiğimde cok cabuk parlıyorum sonradan pişman olsamda ağzımdan cıkmış oluyo bi sürü şey… sizce napmalıyım. onu cok sevıyorum beni sevdiğini debiliyorum hergün sakin olcam diyorum …?
ben 21 yaşındayım 5 yıllık bir birlikteliğim var sevgilim çok takıntılı biri ve ben onun tüm kısıtlamalarına uymaya çalışıyorum alttan alıyorum ancak yinede kendi kafasına takacak bir konu buluyor ve tartışma yaratıyor.sürekli ayrılıp barışıyoruz.sürekli aldatıldığını sanıyor. ne yapmam lazım?
Artık hiçbirşeyin üstesinden gelemediğimi hatta çocuklarımın fazla üzerine gittiğimi ve sinir krizleri geçirmeye başladığımı belirtmeliyim. Kötü anne ile iyi anne arasında bağların koptu ğunun farkındayım.çok üzülüyorum ama yine en ufak birşey de herşeyi yıkmak kırmak geliyor içimden. Lütfen yardımcı olacak bir şey sunun
2 aylık evliyim. eşimle anlaşamıyoruz. boşanma arefesindeyiz. kendisinde davranış bozukluğu var. aile ortamımızda normal davranışlar sergilemiyor. bi bakıyorum çok iyi bi bakiyorum bambaşka biri oluyor. bazen dunyanın en iyi insanı oluyor bazende hiç olmayacak şeylere kızıyor. benimle iletişime geçmiyor birşeylere kızıp küsüp bi kenara oturup tavır alıyor.asla neye kızdığını söylemiyor içine atıyor. başkalarına anlatırken bana isteklerini beklentilerini asla söylemiyor. defalarca benimle konuşmasını isteklerini beklentilerini bana bildirmesini söylememe rağmen benden başka herkeze dert yanıyor. çift kişiliği olduğundan bile şüpheleniyorum. zamanında ağır depresyon geçirip intihar girişiminde bulunmuş. ağır depresyon ilaçları kullanmış. evlenmeden öncede annesiyle geçinme problemi yaşıyordu. onu dünyanın en kötü insanı olarak görüyor du şimdide beni dünyanın en kötü insanı olarak görüyor. annesi her zaman benim yanımda olup bana hakverirken abileri onun yalanlarına inanıp. ona akıl hocalığı yapıyorlar.babasını küçük yaşta kalp krizinden kaybetmiş. 4 tane abisi var dördününde evliliği problemli geçmiş ama düzene koymuşlar. kendi kafasından birşeyler uydurup bunlara inanıyor. ve herkezi inandırıyor. bir tartışma ortamındaki olayları sonradan çok farklı anlatıyor. tüm bu davranış bozuklukları karşısında benim tepkimde büyük oluyor. çok sinirlenip ağzıma gelen herşeyi söylüyorum. ne yapmam gerek nasıl davranmam gerek benim hatalarım nelerdir. böyle bi insanla geçim olur mu. yoksa boşanmak mı gerek. bana yardımcı olabilirmisiniz.
Merhaba aylar once isyerinde ayni bolumde calistigim biriyle buyuk bi tartismamiz oldu.sonrasinda artik onunla konusmama karari aldim .o kisiyi
Kafamda bitirdim.ama o insanlarin icinde bana karsi hala hakaretlerine kufurlerine devam ediyor.bu durum beni cok ofkelendiriyo isyeri sorumlulari olayi biliyor ama o sahsin isinde hizli oldugu icin pek mudahil Olmuyorlar.bakmakla yukumlu oldugum ailem gelecegim var bela istemiyorum hergun lanet okuyorum ne onerirsiniz.