Buradasın Ankara Psikolog » Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi » Öfke Nasıl Kontrol Edilir?

Öfke Nasıl Kontrol Edilir?

Yazar: Ankara Psikolog

Öfkenizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Öfkenizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?

Öfkeyi doğru şekilde gösterebilme ve yönlendirebilme yeteneğine ve özelliğine öfke kontrolü denir. Öfkenin kontrol edilebilmesindeki ana amaç, kişinin öfkesine yenik düşerek çevresindekilere ve kendisine zarar vermesini engelleme, saldırganlık ve şiddetten uzaklaştırma, öfkeyi zararsız bir şekilde karşıya aktarabilme becerisi elde ettirmektir.

öfke her insanda farklı biçimde kontrol edilir. Herkesin öfkesini dizginleme ve kendi kontrolüne almasının yöntemleri farklıdır. Doğru yöntem kişiye en uygun olan yöntemdir. Tıp alanında ise öfke kontrolü yöntemleri bilişsel, duyuşsal, iletişim, duygusal ve davranışsal boyutları içerir.

Bilişsel Yöntemler:

Kişiyi öfkelendiren ve kışkırtan durumlarla yüzleşmesi ve bu durumlardan kaçınma, bir daha bu durumlarla karşılaşmamasını sağlar. Kişiyi, kışkırtan durumlara daha farklı bir pencereden bakarak, farklı bakış açıları kazandırmaya yönlendirir. Öfkenin, düşünme biçiminin yeniden gözden geçirilmesi için bir araç olarak kullanılabilmesini sağlar. Öfkenin, kişiyi ele geçirmesini önlemek amacıyla kişi tarafından kendisini sakinleştirme çabaları kazandırır.
Kişiyi öfkelendirebilen olaylar hakkında önceden fikir üretebilmesi ve o an geldiğinde nasıl davranması gerektiğini önceden kestirebilmesini öğretir. Zihinsel tekrarlarla, olumlu bir olayı kişinin kendisine örnek almasını ve bundan ders çıkarmasını sağlar.
Duyuşsal Yöntemler:

Öfke anında kişinin vücut diliyle nasıl bir tepki ortaya koyduğunu keşfetmesiyle, kişi bu tepkilerini azaltma, daha ılımlı şekle getirmeye çalışabilir. Öfkeyi, muhalif bir uyarılmaya, espri yapma ya da gevşemeye çevirebilirsiniz. Öfkelenildiği anda vücudun dışarıya çıkardığı enerjiyi, farklı alanlara kaydırarak olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz.

İletişim:

Öfke, kişiye, doğru kullanıldığında istek ve kişisel hakları kabul edilir yollarla ifade edebilmesini öğretir. Öfke kişilerin iletişim kanallarını açık tutmaya sağlar. İnsanlar öfkeliyken dışarıdan gelen uyarı ve seslere daha açık halde olurlar. Öfke, insanlar arasında tartışma ortamı da sunar. Böylece karşılıklı fikirler daha net biçimde ortaya konur. Öfke kişiye eleştirme ve eleştirileri alabilme cesareti de verir.
Duygusal Yöntemler:

Bu yöntemde, kişilere duygularının farkında olma, duygularını en iyi şekilde ifade edebilmelerini sağlama, duygularıyla nasıl çevresindekilere olumlu etkiler yapabilecekleri öğretilir. Böylece öfkenin vücudu ele geçirmesini de bir nevi zorlaştırır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !