Öğretme sürecinde özellikle okullardan alışık olduğumuz kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Araştırmalara göre okullarda kullanılmayan ve öğretilmeyen “zamana yayarak öğrenme” ise en etkili yöntemlerden birisidir.
Dağınık uygulama adıyla da bilinen bu teknikte öğrenme süreci kısa oturumlar halinde ve aralarla gerçekleşiyor.
İnsanlar bu kısa oturumlarla çalışmayı uzun bir süreye yardıklarında çok daha iyi öğrendiklerini fark ediyorlar.
Bu kadar etkili bir yöntem öğrenciler tarafından çok az kullanılıyor ya da öğretmenleri tarafından onlara anlatılmıyor bile. Bunun yerine öğrenciler özetleme, yeniden okuma, altını çizme gibi etkililiği düşük farklı teknikler kullanıyorlar.
Bu tekniklere nazaran daha etkili bir öğrenme yöntemi ise test etme yöntemi.
Araştırmanın yürütücüsü Prof. John Dunlosky:
“Öğrencilerin yeniden okuma veya altını çizme gibi etkisiz yöntemleri kullandıklarını görünce şok oldum. Öğrenciler öğrenme ve uygulama sürecinde bunlardan çok düşük verim alıyorlar.
Bunun yerine “kavram haritalama” ve “zamana yayarak öğrenme” yöntemini kullandıklarında çok daha fazla faydasını göreceklerdir.”
Prof. Dunlosky ayrıca mevcut öğrenme sisteminin yapısındaki işlevsizliğe de dikkat çekiyor:
“Zaman yayarak öğrenmenin faydası neredeyse 100 yıldır bilinmesine rağmen, bunu en iyi düzeltebilecek bazı psikoloji kitaplarının bile “tıkınma” dediğimiz yöntemle hazırlandığını görüyoruz. Sadece kitaplar değil öğretmenler de çocuklara bu sistemi uygulayarak onların öğrenme sürecini zorlaştırmış oluyorlar.”