Okul Olgunluğuna Ulaşmamış Çocuğu Okul Hayatında Bekleyen Zorluklar
Çocuğun okulda başarılı olabilmesi ve okula uyum sağlayabilmesi için zihinsel, duygusal ve sosyal olarak yeterince gelişmiş olması gerekir.
Okul, çocuğun alıştığından çok farklı bir ortamdır. Okula başlayan çocuk kendini yeni arkadaşlardan, ilk kez karşılaşacağı öğretmenden oluşan bir toplumun içinde bulacaktır. Çocuk soysal olarak yeterli olgunluğa ulaşmamış ise; yeni karşılaştığı sınıf arkadaşları ve öğretmeniyle iletişim kurmakta zorlanabilir, grupça yapılan etkinliklere katılmak istemeyebilir ve yalnız kalmayı seçer. Bu durum çocuğun duygusal olarak zorlanmasına sebep olur. Çocuk yalnızlık çeker ve yaşıtları kadar iyi olmadığını düşünebilir.
İlkokul çocuğunun öz bakımını kendisinin yapabiliyor olması beklenir. Çocuğun kendi kendine montunu – ceketini çıkarıp giyebiliyor olması, tuvalete kendi başına gidebiliyor olması ve düğmelerini ilikleyebiliyor olması gerekir. Çocuğun motor becerileri bunları yapabilecek kadar gelişmemişse bu alanlarda da zorluk yaşayacaktır.
Ayrıca ince motor becerileri kalem tutabilmek, yazı yazabilmek için gereklidir. Çocuğun ince motor becerileri yeterince gelişmemiş ise yazı yazmayı öğrenmekte zorlanacaktır. Çocuk yaşıtları kadar becerikli olmadığını düşünecek; özgüven problemi ve depresyona varan duygusal sorunlar yaşayacaktır.
Görüldüğü gibi çocuğun bir alanda yaşadığı zorluklar genelde diğer alanları da etkilemektedir. Çocukta görülebilecek özgüven problemleri ve ders başarısızlığının çocuğun hayatında uzun dönemli etkileri olabilir. Bu sebeple çocuğun okula başlarken yeterli olgunlukta olduğundan emin olmak çocuğu okul başarısı ve duygusal iyiliği için son derece önemlidir.