Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Online Terapinin Etkisini Ortaya Koyan İki Çalışma

Online Terapinin Etkisini Ortaya Koyan İki Çalışma

Yazar: Ankara Psikolog

Yeni yapılan iki araştırma, online terapinin ruh sağlığı tedavisinde oldukça etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Online terapi son yıllarda popülerliği artan ve özellikle kırsal bölgelerde yaşayan, bir terapiste gitme imkânı zor olan veya yüz yüze görüşmelerde sıkıntı yaşayan insanlar için yeni bir alternatif terapi yöntemi. Online terapinin güvenliği konusunda hâlâ birtakım şüpheler ve etik konularda tartışmalar yaşansa da iki araştırma bu terapi yönteminin önemli derecede etkisi olduğunu söylüyor.

Online Bilişsel Davranışçı Terapinin Faydaları

CanadianMedicalAssociationJournal’de yayınlanan ilk çalışma, 2000 ve 2012 yılları arasında online bilişsel davranışçı terapinin kullanıldığı çalışmaları inceliyor. Bilişsel davranışçı terapi en fazla kullanılan, üzerinde en çok araştırmanın yapıldığı ve en etkili tedavi yöntemi olduğu söylenen bir terapi çeşidi. BDT genellikle olumsuz düşünceleri azaltmaya ve diğer yandan davranışı değiştirerek semptomların ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.

Araştırmacılara göre online bilişsel terapi, en az normal bir bilişsel terapi kadar depresyonun ve diğer ruh sağlığı problemlerinin giderilmesinde etkili olabilecek bir yöntem.

Çoğu online bilişsel davranışçı terapi seansları kısa dönemli amaçlara ve semptomların ortadan kalkmasına odaklanır ve bu konuda başarılıdır. Çalışmayı yürütenler, katılımcılar geniş bir zaman aralığında incelenmediği için bu etkinin kalıcı olup olmadığını bilemiyorlar. İnsan-insan etkileşiminin kaybolduğu online terapide bu konuya dikkat çeken araştırmacılar, yine de online terapinin etkisinin istatistiki açıdan önemli olduğunu söylüyorlar.

Doktorlarda İntihar Düşünceleri Azaltmadaki Etkisi

JAMA Psychiatry dergisinde yayınlanan bir başka çalışma ise online terapinin yeni doktorların mutlu olma durumları üzerinde etkisini inceliyor. Genç doktorlar genellikle geceleri ve hafta sonları da dahil olmak üzere uzun çalışma sürelerine sahipler. Bu yüzden yaşadıkları stres depresyon, intihar düşünceleri gibi ruh sağlığı problemlerine yol açabilmektedir. Hatta bir başka çalışmaya göre sağlık alanındaki çalışanlarda intihar düşüncelerinin dört kat daha fazla olduğu bilinmektedir.

Araştırmacılar mesleklerinin ilk yılında olan, haftada 80 saatlik çalışma süreleri ve gece nöbetleri olan doktorları inceliyor. Hiç online terapi almayan doktorlar ve mesaiye başlamadan önce 30 dakikalık online terapi seansı alan doktorların karşılaştırılması yapılıyor. Buna göre online terapi alanların intihar düşüncelerinde azalma olduğu gözlemleniyor. Terapiler yüz yüze yapılmadığı için online terapinin doktorlar açısından daha az zahmetli olduğundan, daha çok tercih edilebilir olduğu söyleniyor.

Kaynakça:

  1. Mozes, A. (2015, November 3). Online therapymayhelpsomewithemotionalproblems. Retrievedfrom http://health.usnews.com/health-news/articles/2015/11/03/online-psychotherapy-may-help-some-with-emotional-problems
  2. Online cognitivebehavioraltherapybenefitspeoplewithdepression, anxiety. (2015, November 2). Retrievedfrom http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151102125440.htm
  3. Study: Online therapyeasesnewdoctors’ suicidalthoughts. (2015, November 4). Retrievedfrom http://news.wabe.org/post/study-online-therapy-eases-new-doctors-suicidal-thoughts

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !