Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Otizm İçin En İyi Tedavi Yöntemi

Otizm İçin En İyi Tedavi Yöntemi

Yazar: Ankara Psikolog

Otizmin en iyi tedavisi, yeni yapılan araştırmaların sonuçlarına göre anne babaların çocuklarıyla ev içerisinde nasıl vakit geçirecekleri konusunda eğitilmesiyle oluyor.

7 yıllık süren bu çalışma, anne babaların bir psikolog tarafından gündelik hayatlarında psikolojik stratejileri kullanma konusunda eğitilmelerinin önemini ortaya koyuyor. (Wetherby ve arkadaşları, 2014).

Otizm Enstitüsü Başkanı Profesör Amy Wetherby:

“Uyguladığımız özel yöntemle ailelere, çocuklarıyla haftada 20-25 saat arası bir zaman ayırarak nasıl beraber vakit geçireceklerini anlatıyoruz. Beraber geçirdikleri vakte sadece oynamayı değil, yemek yemeyi, ev işlerini beraber yapmayı, onlara bakmayı da katıyoruz. Tüm bunları yaparken çocuklarını aktivitelerin içine nasıl çekmeleri gerektiğini anlatıyoruz.

Ayrıca çocuklarıyla toplum içine nasıl çıkacaklarını, onları parka, markete veya restorana götürdüklerinde çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini söylüyoruz.

Çocuklarıyla verimli etkileşimler kurmalarını teşvik etsek de bazen çocuklarını disiplin etmek için ne gibi yöntemler kullanmaları gerektiğini öğretiyoruz. Çünkü bu evre otizmli çocukların öğrenmesi ve beyin gelişimi için çok kritik bir zamandır.

Aileler ne kadar erken bu eğitime başlarsa, çocuklarının öğrenme gidişatı olumlu yönde değişiyor.”

Ailelere anlatılan eğitim yöntemlerinden biri, çocuklarını diğerlerini taklit etmeye teşvik etmek oluyor ki bu onlar için öğrenmenin bir anahtarı.

Pediatrics, dergisinde yayınlanan araştırmada, 82 çocuk rastgele iki gruba ayrılıyor. İlk gruptaki çocuklarının anne babalarına grup içinde eğitim verilirken, ikinci gruptakilerin evlerini psikologlar ziyaret ediyor ve anne babalara eğitim yöntemlerini nasıl uygulamaları gerektiği anlatılıyor.

Her iki grupta da çocukların kelimeleri kullanmadaki becerilerinde artış gözlenirken, otizm belirtilerinde azalma oldu.

Diğer yandan, ikinci gruptaki çocukların karşındakini anlamada, sosyal iletişimde gözle görülür bir ilerleme oldu.

Profesör Wetherby:

Yarattığımız model sadece aileleri eğitmekle kalmıyor, aynı zamanda çocukların gelişimsel düzeylerinde, sosyal iletişimlerinde ve otizm belirtilerinde iyileşmeler sağlıyor.” diyerek çalışmalarının çok yönlü olduğunu söylüyor.

Kaynak: http://www.spring.org.uk/2014/11/the-best-treatment-for-autism.php

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !