Buradasın Ankara Psikolog » Panik Atak » Panik Atak Kimlerde Görülür?

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Yazar: Ankara Psikolog

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Panik atak bazı karakterdeki insanlarda daha fazla görülür. Aslında bu insanlar panik atak riski taşıyan gruptur demek daha doğru olur. Panik atak en çok madde bağımlılarında, özellikle de esrar, eroin ve alkol bağımlılarında görülür.

Sürekli gerginlik halinde bulunan, mükemmel olmak için yoğun çaba harcayan, elindeki ile yetinmeyip daha yükseğe çıtasını yükseltme gayretinde olan, yarışmaktan haz duyan kişilerde panik atak görülme olasılığı daha fazladır.

Bazı kişilerde olayları yaşama ve algılama biçimleri daha fazladır. Bu kişiler olaylarla başa çıkma konusunda biraz zayıf kalırlar ve bu süreçte kendileri fazla yıpratırlar. Özellikle de takıntılı kişiler ve depresyona fazla meyilli olan kişilerde panik atağın görülmesi daha yüksektir. Panik atağın oluşmasında mesleklerin etkisi yoktur. Panik atak karakter özellikleri ile alakalıdır.

Panik atak kimlerde görülür sorusuna şu örneklerle açıklık getirebiliriz:

Genetik mirası olanlar. Yakın akrabalarında panik atağı bulunanlar ya da herhangi bir kaygı bozukluğu olanlarda görülebilir.

Bir işin olmasında acele edenler, sabırsızlar, aşırı telaşlı ve saplantılı kişiler de panik atak olabilir.

Hislerini ve duygu düşüncelerini dışarıya vurmakta, karşısındakine aktarmakta zorluk yaşayanlar, bu durumun yarattığı gerginlikten ve sıkıntıdan kaynaklı, panik atak yaşayabilir.

Madde bağımlılığı bulunanlar en riskli kişilerdir. Özellikle de esrar ve eroin gibi vücut dengesini ve sağlığını direk ve kısa sürede bozan bağımlılıkları olanlar panik atak geçirebilirler.

Panik atak nöbetini sık yaşayan bazı kişiler, bu durumu atlatmak için rahatlamaya yönelik alkol tüketimini arttırabilirler. Bu da panik atak geçirme sıklığını aslında arttırır.

Depresyon hastası olanlar, düşüncelerinde sürekli bir endişe, kaygı ve korku yaşayanlar da panik atak geçirebilirler.

Sürekli olarak baskı altında tutulanlar, hayatı yasaklar içinde olanlar ve yoğun strese maruz kalanlarda da panik atak görülür.

Sosyal çevresi bulunmayanlar, sosyal alanlara girmeye korkan soysal fobik kişilerde panik atak

görülebilir.

İnsanlara hayır demeyi beceremeyen, kendisinden her istenileni yerine getirme gayretinde olan, sürekli çevresindeki insanlar için koşturan, onlara iyilik yapma sorumluluğunu kendisine borç bilen insanlarda panik ata görülür.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !