Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Pozitif Psikoloji Nedir?

Pozitif Psikoloji Nedir?

Yazar: Ankara Psikolog

Pozitif psikoloji, psikolojide kişinin hayatındaki olumlu kaynaklara, karakterindeki güçlü yanlara, iyimser duygulara ve yapıcı düşüncelere vurgu yapan görece yeni bir akımdır.

Bu teori mutluluğun hem duygusal hem de zihinsel birçok kaynaktan gelebileceğini temel alır.

Pozitif psikoloji, insanlara mutluluğu geçmişe bakan bir gözle değil de an be an tanımlatmayı amaçlar. Bu tip bir tedavi alan danışanlar, bulundukları andaki hayat koşullarına göre mutluluğu, eğlenceyi ve özgürlüğü daha güçlü deneyimlerler. Pozitif psikolojinin oluşmasında Martin Seligman, Abraham Maslow, Carl Rogers, ErichFromm, Albert Bandura, Barbara Frederickson gibi birçok ünlü psikolog katkıda bulunmuştur.

Pozitif Psikoterapi Ne Zaman İşe Yarar?

Danışanlar genelde mutluklarını etkileyen şeylerin neler olduğuna yeteri kadar dikkat etmezler. Birçok uzman kişilerin yaşadıkları sorunların temelinde bir çeşit dış dünyayı ve olayları algılamadaki farklılığın neden olduğunu öne sürer. Pozitif psikoloji yaklaşımını benimseyenler, psikolojinin olumsuzluklara, ruhsal bozukluklara çok fazla odaklanıldığın, kişinin güçlü yanlarının ve olumlu duyguların ihmal edildiğini söylerler. Mutluluk, eğlence, iyilik, umut gibi birçok olumlu duyguyu aslında herkesin deneyimlemeye ihtiyacı var. Bu yüzden pozitif psikoloji ister bir ruhsal rahatsızlık yaşayan biri için, isterse herhangi bir rahatsızlığı olmayan birisi için faydalı olabilmektedir. Çünkü bu yaklaşım, kişiye hayatına daha olumlu bir bakış açısını benimseyerek bakmasını sağlatarak, yaşamından keyif almasını, potansiyellerini ortaya dökebilmesi için fırsat sağlar.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !