Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Psikoseksüel Gelişim Nedir?- Freud’un Psikoseksüel Gelişim Evreleri

Psikoseksüel Gelişim Nedir?- Freud’un Psikoseksüel Gelişim Evreleri

Yazar: Ankara Psikolog

Herkesin ismine bir şekilde aşina olduğu Sigmund Freud kişiliği gelişimsel açıdan inceleyen, bebeklik ve çocukluk döneminin karakter üzerine büyük etkileri olduğunu savunan ilk kuramcıdır. Psikoseksüel gelişim kuramına göre kişilerin gelişimi 5 döneme ayrılmıştır. Freud’un teorisine göre kişilik beş yaşına kadar büyük ölçüde şekillenir ve bu yaşlarda yaşananlar kişinin sonraki yaşamı üzerinde etki sahibi olur.

Oral Dönem (0-1 Yaş)

Bu dönemde haz bölgesi ağızdır. Çünkü bebek dış dünyayla en temel bağlantısını ağzı yoluyla annesinden beslenerek gerçekleştirir. İstediği anda beslenmek ve rahatlatılmak bu dönemdeki çocuğun beklentisidir ve çocuk anneden ayrılmak istemez. Bu dönemde ihtiyaçları yeterince karşılanmayan çocuk hayatının ilerleyen dönemlerinde parmak emme, sigara içme, aşırı yemek yeme ve tırnak yeme gibi fiksasyonlar gösterebilir.

Anal Dönem (1-3 Yaş)

Bu dönemde çocuk mesane ve bağırsak kontrolünden haz alır. Bu dönemde aile ve çocuk için önemli olan olay tuvalet eğitimidir. Ancak tuvalet eğitiminde aileler ne çok esnek ne de çok katı olmalıdır. Aşırı baskı çocuğun ilerleyen yaşamında düzen ve temizlik konusunda aşırı davranışlar göstermesine neden olabilirken, aksine gevşek tutumlar ilerleyen yaşlarda yıkıcı ve sorumsuz davranışlara yol açabilir.

Fallik Dönem (3-6 Yaş)

Bu dönemde haz genital bölgelerden alınır. Çocuk bu dönemde cinsiyetler arasındaki farkları idrak etmeye başlar. Freud’un görüşünde önemli yere sahip Elektra ve Oedipus kompleksleri bu döneme aittir. Annelerinin ilgisi karşısında babalarını rakip gören erkek çocuklarının Oedipus kopleksi geliştirdiğini savunur, ancak çocuk babasından korkar. Freud bu korkuya hadım edilme endişesi der. Freud kız çocuklarının da benzer duyguları deneyimlediklerini söyler ve kız çocuklarının penis kıskançlığı geliştirdiklerini savunur.

Gizil Dönem (6-11 Yaş)

Bu dönemde çocuğun cinsel ilgileri gün yüzünde değildir. Çocuğun okula başlamasıyla yeni bir çevresi oluşur ve çocuk arkadaş ilişkileri, hobileri ve farklı iilgi alanlarıyla daha çok ilgilenmeye başlar. Bu dönemde çocuğun  cinsel enerjisi hala var olsa da farklı alanlara yönelmiş durumdadır. Gizil dönem çocukların sosyal ve iletişim becerilerinin gelişimi açısından büyük önem taşır.

Genital Dönem (12-18 Yaş)

Freud’a göre ergenlik dönemi genital dönem olarak adlandırılır. Gizil dönemde saklı kalan cinsel duygular yeniden ortaya çıkar ve bu dönemde kişi karşı cinse karşı güçlü cinsel duygular beslemeye başlar. Genital dönemde asıl amaç kişinin anne-babadan sağlıklı bir şekilde ayrılıp kendi ilişkilerini kurabilmeyi öğrenmektir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !