Buradasın Ankara Psikolog » Sınav Kaygısı » Sınav Kaygısı Nedenleri

Sınav Kaygısı Nedenleri

Yazar: Ankara Psikolog

Sınav kaygısına sebep olacak birçok etken vardır. Kaygılanma durumları bilgiler arasında bağları kopartarak kişilere fiziksel anlamda zarar verebilecek boyutlara ulaşabilir.

sınav kaygısı

 

Sınav kaygısında nedenler;

–        Yaşam tarzı:  başıboş bir hayat tarzı kişilerin önceliklerini değiştirebilir. Ondan beklenen sorumluluğu alamayacak tarzda hayat görüşü olan bir insan sınav kaygısı adı altında sorumluluklarından kaçma yoluna gidebilir. Buna ek olarak da yaşam tarzı; yeterli derecede beslenmiyorsa ve düzenli uyumuyorsa bu anlamda da yine kaygılar kendiliğinden gelebilir.

–        Psikolojik faktörlerden kaynaklanan nedenler: insan üzerine fazlaca yük alırsa bazen taşıyamayacağı noktaya gelebilir. Yapabilecekleri ve yapmayı hedefledikleri arasında sağlam ilişki olmalıdır. Eğer fazla hayal kurulup yoğun duygulara kapılırsa sonuçlarına katlanamama duygusu kişi üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir. Elde olanlar ve istenen sonuç sıkı bir ilişki içinde olmalıdır. Ancak hedefi küçük tutup tamamen boş vermişlikte yine başarısızlığı getirir. Tatlı hırs; insanın başarısını yükseltebilir. Ancak bu hırs başka streslere dönüşmemelidir. Baskıcı öğretmen ve baskıcı aile çocuk üzerinde sınav kaygısı oluşmasına sebep olabilir. Aşırı derecede çocuğa yürek vermekte ters tepebilir. Örneğin; bir anne çocuğuna ‘’tek umudum sensin senden başka güvencem yok okuyacaksın, sınavın iyi geçecek sana çok güveniyorum ‘’demesi bazen ters tepebilir. Burada çocuk sırtına taşıyamayacağı yükü alacağı için çocuğun kambur olmasına sebep verebilir. Bu fiziksel olarak nitelendirilen kambur değildir. Alacağı sorumluluk bedenine fazla gelip kişiyi çökertebilir. Aynı şekilde aileden gelen ‘’yapacaksın başka yolu yok’’ gibi eleştirili yaklaşımda yine psikolojik olarak çocuğa baskı oluşturarak kazanacağı bilgilerin önüne geçebilmektedir.

–        Bilgi ihtiyaçları: bazen çocuğa evde ders çalışmak yetmeyebilir; özel ders almak veya dershaneye gitmek bilgiye daha kolay ulaştırabileceği için çalışma stratejileri için yardım alması gerekebilir.

–        Çalışma şekli: çalışma şekline bağlı olarak kaygılar ortaya çıkabilir. Bilgiye ulaşmak isterken görsel olan konulardan uzak kalmak genç için sıkıntı yaratabilir. Sadece okumak ve ezber yapmak tüm beyni yorup bilgi kirliliğine yol açabilir. Burada kişi; kendisini herkesle eş görmemeli ve kendisine özel program hazırlıyor olmalıdır…

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !