Buradasın Ankara Psikolog » Sınav Kaygısı » Sınav Kaygısını Yenmenin Yolları

Sınav Kaygısını Yenmenin Yolları

Yazar: Ankara Psikolog

Sınav Kaygısını Yenmek

Hayatta güzelliğe ulaşabilmek çeşitli sınavlarla mümkündür. Bu gün üniversite sınavları, memurluk sınavları başarılı geçiyor ise hayat boyu etkileyecek kazanımlarla geri dönecektir. Bu tek güne sığdırılan sınavlar için kaygı oluşturmak çeşitli sakıncalarla geri dönebilmektedir. Kaygıların yaşanmaması ve olumlu sonuçların alınması için bir takım çözüm yolları vardır:

İnanmak ve hak etmek:

Başaranın anahtarı inanmaktan geçer. Öncelikle bir dolap üstüne şöyle bir not asılabilir ‘’ inanıyorum başaracağım ‘’… Bu notu yazıp inanmak hayatta girilecek tüm sınavlar için önemlidir. Yaşanılan hayal kırıklıklarında umutsuz olunan günlerde hep bu cümle tekrarlanmalıdır. Kendime inanıyorum başaracağım ilk adımdır.

Bazı günler insanın kafası başka şeylerle meşgul olabilir bu günlerde kendilerine izin veriyor olmak faydalı olup bu stresten uzaklaştıracaktır.

Hak etmek için prensipli çalışma şekli oluşturulmalıdır. Sınav öncesine yığılmış bir ders programı yanlış olacaktır. Kişi anlama yetisine göre okuma, yazma, görsel resim çizme, özet çıkarma, önemli yerlerin altını çizmek gibi kendisine yön belirleyebilir. Kazanmak için hak etmek gerekir bu unutulmamalıdır. Kişi hak ettiğine inandıkça motivasyonu artacak ve kaygılarını yenecektir.

Zamanı mantıklı kullanmak:

Sadece ders çalışmak için günlerce, saatlerce zaman harcamak yanlıştır. Ayrıca son günlere konu yığmak da yanlıştır. Burada önemli olan eldeki zamanı akılcı kullanmaktır. Bir çocuk haftaya bir dersten sınava girecekse bütün hayatını zehir edecek tempoda ders çalışmamalıdır. Aileler de bu anlamda çocuğa baskı yapmamalıdır. Herkesin anlama kabiliyeti bambaşkadır. Yemek öğünleri gibi konular öğünlere bölünmelidir. Aralarda muhakkak güncel hayata devam edilmelidir. Özellikle unutulabilecek ve detay isteyen ezber kısmı son günlere bırakılabilir.

Eğlenmek için zaman ayırmak: hayatı zehir edecek tarzda ders çalışıyor olmak ters tepki yaratacağı için yeteri oranda arkadaşlarla vakit geçirilmeli, müzik dinlenmeli, alış veriş yapılmalı, spor yapılmalı pikniklerden uzak kalınmamalıdır. Yani sadece sınav merkezli hayat olmamalıdır. Bu sınav kaygısına sebep olacak yanlış bir tutumdur.

Heyecan kontrolü: sınav kaygılarından en zorlayan kısmı heyecan kontrolüdür. Burada çocuklar öğretmenlerinden ve ailelerinden destek almalıdır. Kişi bu sınavda evindeymiş hissini yaşarsa ve sürekli zaman kavramını kafasına takmazsa bu sorunun da rahatlıkla üstesinden gelebilecektir.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !