Buradasın Ankara Psikolog » Fobiler ve Korkular » Sizde de Akrofobi Olabilir Mi?

Sizde de Akrofobi Olabilir Mi?

Yazar: Ankara Psikolog

kapakAkrofobi aslında hepimizin çok iyi bildiği yükseklik korkusudur ve en yaygın fobilerden bir tanesidir.

Akrofobiye Ne Sebep Olur?

Fobilerle ilgili tartışmaya açık birçok çalışma bulunmaktadır. Bazı psikologlar fobilerin erken dönem travmatik yaşantılardan kaynaklandığını öne sürerler. Akrofobi ise bunun gibi çocukluk çağında bir ağaçtan düşmek ya da bir başkasının yüksek bir yerden düşmesini ve yaralanmasını görmek şeklinde travmatik olaylardan kaynaklanıyor olabilir. Akrofobi ayrıca model alarak öğrenme ile de gelişebilir. Çocuklar yükseklik korkusu olan anne babalarından da bu fobiyi edinebilirler.

Diğer yandan, akrofobinin genetik bir parçası olduğu da düşünülmektedir. Yüksekliklerde insanların korkması oldukça anlaşılabilirdir ve insanlar gereksiz riskler almaktan kaçınmak ve türünün tükenmesinin önüne geçmek için buralardan uzak durmayı seçmiş olabilirler.

Akrofobisi olan kişilerin günlük yaşamları bu fobiden ötürü etkilenebilmektedir. Özellikle yüksek binalarda çalışan kimseler veya tırmanmayı gerektiren aktiviteler yapan kişiler bu durumdan oldukça etkilenmekte ve sorun yaşamaktadırlar. Bu korkularından ötürü kişide yoğun bir kaygı durumu da görülebilmektedir.

Akrofobinin Tedavisi Var Mıdır?

Birçok fobide olduğu gibi akrofobide de terapi oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Aşamalı duyarsızlaştırma, kişiye fobisini maruz bırakırken kullanılan bir tekniktir fakat bu tedavi kimi zaman aylar hatta yıllar da alabilmektedir. Bir insanı gerçek anlamda yüksekliğe maruz bırakmak zor olabileceğinden sanal gerçeklik terapileri bu fobinin tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

Bilişsel davranışçı terapi de kişilerin yükseklikle ilgili düşüncelerini yeniden şekillendirme konusunda danışanlara yardımcı olur. Ayrıca anti-deprasanlar gibi çeşitli ilaçlar da akrofobinin tedavisinde kullanılmaktadır.

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !