Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Sosyal Farkındalığı Olan Bir Çocuk Yetiştirmenin 9 Yolu

Sosyal Farkındalığı Olan Bir Çocuk Yetiştirmenin 9 Yolu

Yazar: Ankara Psikolog

Bilinçli anne babalar çocuklarının sosyal konulara duyarlı bir şekilde yetişmesini ister. Çocuklarına küçüklükten itibaren eşitlik, özgürlük, ayrımcılık veya insan hakları konusunda bilinç kazandırmayı arzularlar.

Sosyal farkındalığı yüksek bir çocuk yetiştirmek için yapmanız gerekenlerden bazıları şunlardır.

Ayrımcılık konusunu erkenden konuşun.

Çocuğunuzla bu tip konuları konuşmanın erken olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çocuklar cinsiyet veya ten rengi farklılıklarını 4 yaşındayken fark edebilirler. Toplumunuzda böyle bir ayrımcılık olmasa bile kitle iletişim araçlarından çocuklar bu konuda yanlış bilgiler edinebilir. O yüzden farklılıkların zenginliğinden ve ayrımcılık yapmanın ne kadar kötü olduğu hakkında çocuğunuzla ne kadar erken konuşursanız o kadar iyidir.

Çocuklarınızın seçimlerine dikkat edin.

Çocuklar oyuncaklarını, kitaplarını ya da televizyonda izleyecekleri programı seçerken onların yanında olun. Çünkü oyunlardaki veya kitaplardaki karakterlerin temsil ettikleri şeyler ırkçılıkla veya ayrımcılıkla ilgili olabilir. Onların olabildiğince geniş ve eşitlikçi bir bakış açısından beslenmelerini sağlamalısınız.

Çocukların meraklarını eğitici anlara çevirin.

Eğer dışarıdayken çocuğunuz “bu adam neden tekerlekli sandalye kullanıyor?” diye bir soru sorduysa, çocuğunuzu susturmak ya da ayıplamak yerine bu anı öğretici derse çevirebilirsiniz. Bu tür anlar aslında çocuğunuzun etraftaki farklılıklara ne kadar duyarlı olduğunu gösterir. Ona uygun bir dille insanların farklılıklarını anlatabilirsiniz.

Çocukların seslerine kulak verin.

Çocuğunuzun bu tür sosyal konularda ne düşündüğünü mutlaka dinlemelisiniz. Onun fikirlerini bilmeden hangi konuda yanıldığını ya da hangi konuda desteğe ihtiyacı olduğunu bilemezsiniz.

Gündemdeki olayları çocuklarınızla konuşun.

Televizyondan veya radyodan haberleri yetişkinler gibi çocuklar da dinler. Bu konuları onların anlamayacağını varsaymak yerine, onlara kendi fikirlerini sorabilirsiniz. Sonra kendi fikrinizi söyleyip tartışabilirsiniz. Böyle konuşmalar aranızdaki iletişimi artıracağı gibi çocuğunuzu sosyal konulara daha duyarlı bir hale getirecektir.

Okulda öğretilmeyenleri evde öğretin.

Çocuklarınızın okulda nasıl bir eğitim aldığını çok dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Sadece eğitim sistemi değil, bazen eğiticiler de çocuğunuzu yanlış yönlendirebilir. Bu yüzden onunla okulda öğrendikleri zerine konuşmalı ve tartışmalısınız.

Gönüllü hizmetlerde bulunmasını teşvik edin.

Eğer çocuğunuzu topluma kazandırmak ve toplumu ona öğretmek istiyorsanız gönüllü hizmetler çok iyi bir yoldur. Yardım veya destek örgütlerinde vakit geçirmek ya da yarı zamanlı olarak çalışmak onları toplum konusunda bilinçlendirecektir. Hangi alanda çalışmak istediğini çocuğunuza sorarsanız, işini daha çok severek yapmasını sağlamış olursunuz.

Gördüğünüzü söyleyin.

Sosyal konularda en iyi eğitimi canlı yaşanan olaylar üzerinden verirsiniz. Örneğin, dışarıda bir ayrımcılığa ya da birine karşı yapılan bir haksızlığa tanık olduysanız bunu çocuğunuzla hemen o an paylaşın. Böylelikle o da çevresindeki benzer olayların daha fazla farkında olacaktır.

Bilmediğinizi söylemekten çekinmeyin.

Anne babaların her konuda bilgi sahibi olması, her soruya cevap vermesi imkânsızdır. O yüzden bilmediğiniz konularda ahkâm kesmek yerine, çocuğunuza “Sorduğun sorunun cevabını bilmiyorum, ama beraber araştırabiliriz” diyebilirsiniz. Böylelikle yaptığınız bu doğru davranışı çocuğunuz örnek alacak, ayrıca araştırma alışkanlığı geliştirecektir.

Kaynak: http://mashable.com/2015/09/13/social-justice-parenting/#xDpT9DMwQuqx

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !