Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Stres ve Kaygıyla Başa Çıkın: Onaylanmış 10 Psikolojik Yöntem

Stres ve Kaygıyla Başa Çıkın: Onaylanmış 10 Psikolojik Yöntem

Yazar: Ankara Psikolog

Stresi azaltmanın en garanti yolu elbette ki stresin kaynağını ortadan kaldırmaktır. Sizi strese sokan kişilerden kaçınabilir, stres yaşatan durumlara “hayır” diyebilirsiniz. Ama maalesef her zaman stres kaynağıyla başa çıkabilmek mümkün olmuyor.

1.Farkındalığınızı arttırın

Stres ve kaygıya nelerin sebep olduğunu ve belirtilerini çok iyi bildiğimizi düşünürüz ama bazen belirtilerimizi tanımlayamayabiliriz. Stres ve kaygının en yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı terleme
  • Yorgunluk
  • Kaslarda gerginlik ve ağrı
  • Baş dönmesi
  • Uykusuzluk
  • Titreme
  • Ağız kuruluğu
  • Baş ağrısı

Bir şekilde stres ve kaygı günlüğü hazırlayarak yaşadığınız belirtilerin gerçek olup olmadıklarını belirleyebilirsiniz. Sizin için nelerin stres kaynağı olduğunu ve nasıl tepki verdiğinizi tespit ettiğinizde sıralayacağımız teknikleri uygulayabilirsiniz.

2.Nefesin gücü

Zihnimiz ve vücudumuz her zaman etkileşim halindedir ve birbirlerine geri bildirim gönderirler. Kendinden emin bir duruş sergilemek insanı gerçekten öyle biri yapar mesela. Bu durum kaygı için de geçerlidir. Kaygı halinde nefes alışverişi hızlı ve yüzeysel olur, nefesinizin kontrolünü elinize alarak yavaşlatıp derinleştirdiğinizde sakinleştiğiniz mesajı beyninize iletilecektir.

3.Duygularınızı kontrolsüzce serbest bırakmaktan kaçının

Bazen stres karşısında verdiğimiz yanlış tepkilerin işe yaradığını düşünür ve bunlara devam ederiz fakat bu noktada da doğru bildiğimiz yanlışları sürdürüyoruz. Birisi “”bağır, çağır dök içini böylece kurtulursun” derse duygularınızdan bu şekilde kurtuluvereceğinizi düşündüğünden der ancak bu şekilde patlamalarla azaltmak yerine o duyguların daha güçlenmesini sağlarsınız.

4.Düşünce şeklinizi değiştirin

Stresle başa çıkmanın bir diğer yolu da stres kaynağına bakış açınızı değiştirmektir. Mesele topluluk önünde konuşmak stresli bir durumdur ama siz bunu kendinizi geliştirme fırsatı olarak görebilirsiniz. Stresin aslında performans arttırıcı bir etken olduğunu düşündüğünüzde strese karşı gösterdiğiniz fizyolojik tepkilerinizde düzenlenecektir.

5.Bazı şeyleri değiştiremeyeceğinizi kabullenin

Bazen stresten kurtulmaya çalışırken içinde bulunduğumuz durumdan nasıl kurtulacağımızı bir türlü bulamaz ve debelenir dururuz. Çıkış yolu arayıp durduğunuz ama bulamadığınız durumlarda belki de en iyisi durumla savaşmak yerine onu olduğu gibi kabul etmektir. Bu şekilde pes etmiş değil değişmeyecek bir şey üzerine boşa enerji harcamaktan kurtulursunuz.

6.Kendinizi meşgul tutun ama aşırı meşgul değil

Kaygılı ve stresli hissettiğiniz zamanlarda dikkatinizi dağıtacak aktiviteler yapmayı istemez canınız. Ancak boş kaldıkça zihniniz kaygılarını düşünmeye odaklanacaktır. Bu durumda yapabileceğiniz aktivitelerin bir listesini çıkarabilir ve o listedekileri yapmaya başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta ise kendinize fazla görevler yükleyip kendinizi yeni bir stres altına sokmamanız gerektiği.

7.İstenmeyen düşüncelerle başa çıkın

Her gün stres yaşadıkça kafamızın içinde istemediğimiz düşünceler dönmeye başlayabilir. Bu düşüncelerden kurtulmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Sürekli endişelenmek yerine bu düşünceleri belli bir zaman aralığına sığdırın ve geri kalan zamanda onları düşünmeyin
  • Kafanızdakileri bir kağıda dökerek istemediğiniz düşüncelerin azalmasını sağlayın

8.Kolay rahatlama teknikleri

Kaygılı olduğumuz zamanlarda vücudumuz da fiziksel olarak tepki verir, kaslarımızın gerginleşmesi buna bir örnektir. Rahatlamayı sağlamak için kaslarınızı germe ve açma tekniklerini kullanabilirsiniz. Rahatlama egzersizleri zaman içinde yaptıkça daha da kolaylaşacaktır.

9.Az da olsa spor yapın

Stres ve kaygıyı yenmenin en iyi yollarından bir tanesi spor yapmaktır. Yapılan araştırmalar spor yapmanın beyni yeniden düzenleyerek strese karşı daha dayanıklı hale getirdiğini gösteriyor. Ayrıca spor yapmak sizi kaygıya karşı uzun süre koruyabiliyor.

10.Hızlıca uykuya dalın

Stres ve kaygı uyku düzeninizi bozarak uykusuzluğa neden olabilir ancak bu durumu tersine çevirmelisiniz. Neler yapabilirim diyorsanız aşağıdaki maddelere bir göz atın:

  • Uykunuz gelmeden yatağınıza yatmayın
  • Yatağınızı uyumak dışında başka bir amaç için kullanmayın. Yatakta yemek yemek ve televizyon seyretmek iyi bir fikir değil. (bu kuralın dışında kalacak tek şey cinsel aktiviteleriniz)
  • Uyuyamayacağınızı anladığınızda başka bir odaya gidin, orada istediğiniz kadar kalın ve yatağa geri dönün. Bu adımı gerekli oldukça tekrarlayın ve yatakta 10 dakikadan fazla dönüp durmayın.
  • Her gün aynı saatte kalkın çünkü bu durum uyku ritminizi düzene sokacak.
  • Gün içinde şekerleme yapmayın.

 

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !