Buradasın Ankara Psikolog » Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntılar) » Takıntı Çeşitleri

Takıntı Çeşitleri

Yazar: Ankara Psikolog

Takıntı türleri, çeşitleri

Takıntı türleri, çeşitleri

Takıntı, kişinin zihninden uzaklaşamadığı saplantı halli düşüncelerdir. Kişi bunların mantıksız olduğunun farkındadır ama yine de düşünmeden edemez. Takıntının hastalığa dönüşmesi için, düşüncelerin uzun süre kişi meşgul etmesi, kişiye rahatsızlık vermesi, daha fazla düşünmesi ve bu durumun hayatını olumsuz etkileyecek boyuta gelmesi gerekir.

Takıntının çok sayıda türü vardır. İşte onlardan bazıları:

Temizlik takıntısı

Temizlik takıntılı kişiler bir nevi temizlik hastasıdırlar. Sürekli olarak ellerini ayaklarını yıkarlar. Evlerini durmadan temizlerler. Duştan uzun süre çıkmazlar. Tekrar tekrar yıkanırlar. Bu tür kişiler yanlarında ve çantalarında sürekli kolonya, alkollü mendil, peçete türü şeyler taşırlar. Ne zaman bir yere dokunsalar, bir nesneyle temas etseler ellerini temizlemek zorunda hissederler. Hatta kapı kolları gibi nesneleri peçeteyle tutarlar.

Düzen ve simetri takıntısı

bu tür takıntıya sahip olan insanlar, sürekli etrafındaki şeyleri düzeltmekle menkuldür. Onlara göre her şey yamuktur ya da eğridir. Bunu fark ettiklerinde o şeyi düzeltmeden rahat edemezler. Düzeni tertibi severler. Dağınıklığa gelemezler.

Şüphe ve kontrol takıntısı

Kapıyı, ocağı, pencereyi kapatıp kapatmadıklarına, ütünün fişini çekip çekmediklerine bakarak hayatları kontrollerle geçen takıntılı kişiler, bazen hiç evden çıkamaz hale gelebilirler.

Dini takını

Bu takıntıya sahip olan kişilerde inançlarına aykırı düşüncelere yönelik saplantılar mevcuttur. Aslında inançlı ve dindarlardır. Ancak, istemeden de olsa zihinleri dini yönden sürekli sorgulamalar yaşarlar. Allah’a küfretmek, isyan etmek, kutsal şeylere küfretmek, sürekli abdest alıp, abdestinin sürekli bozulduğunu düşünmek, namaz kılarken zihinlerinden cinsel içerikli şeyler geçirmek gibi kendilerine de oldukça sıkıntı ve üzüntü verici takıntılar yaşarlar. Bundan dolayı da sürekli tövbe ederler ancak bu takıntılarının önüne geçemediklerinden yine aynı düşünceleri sürdürürler.

Saldırganlık takıntısı

Kimi insanlar da hiç olmadık zamanlarda, aslında saldırgan duyguları olmadığı halde, sürekli birilerine zarar verir miyim düşüncesine kapılırlar. Kardeşimi boğazlayacak mıyım? Birini bıçaklayacak mıyım? Şu kişiyi dövecek miyim? Şuna zarar verir miyim? Gibi şiddete yönelik düşünceleri kişi kafasında çok kuruyorsa bu onda saldırganlık takıntısının bulunduğunu net şekilde ortaya koyar. Bu tür kişilerin niyeti zarar vermek değildir. Bunu sadece düşünür.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

Yasemin Deniz Çetinkaya 12 Mayıs 2015 - 13:40

Sayı sayma takıntısı peki? Ben etrafımda olan herşeyi en ince ayrıntısına kadar ayırarak sayıyorum artık çok sıkıldım bütün herşeyi saymaktan gördüğüm herşeyi sayıyorum ve saymadan duramıyorum.

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !