Buradasın Ankara Psikolog » Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntılar) » Takıntı Hastalığı

Takıntı Hastalığı

Yazar: Ankara Psikolog

Takıntı günlük hayatımızda bizi çoğu zaman rahatsız eden, bazı zamanlarda ise, diğer insanlarla olan ilişkimizi olumsuz etkileyen bir durumdur.

Bilinen anlamıyla takıntı, tek bir fikirle, dürtüyle, amaçla saplantılı ve engel olunamaz biçimde meşgul olma halidir.Toplum içinde takıntı adıyla bilinen takıntı hastalığı bilimsel olarak Obsesif Kompulsif Bozukluk olarak adlandırılmaktadır.

Takıntı hastalığı (OKB),  kişinin isteği dışında gelen, kişiyi tedirgin eden, benliğe yabancı, bilinçli ve istekli bir çaba ile zihinden uzaklaştırılamayan ve tekrarlanan düşünce (obsesyon) ve çoğu kez saplantılı düşünceyi zihinden uzaklaştımak için yapılan istek ve irade dışı tekrarlanan hareketlerle (kompulsiyon)  ortaya çıkan bir hastalıktır.

Takıntı hastalığının toplum içinde yaşam boyu yaygınlığı % 1.9-3.0 olarak belirlenmiştir.Kronikleşme ihtimali oldukça yüksek olan, birçok vakada tekrarlama durumu ile devam eden bir ilerleme kaydeder.

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmalara göre, takıntı hastalğının ortaya çıkardığı işlev bozukluğu ve yaşam kalitesinde sağladığı düşüş, dünya üzerinde en fazla işlev kaybı yaratan ilk 10 tıbbi durum arasında bulunmuştur.

Yapılan araştırmalar takıntılı hastalığının genetik olarak geçiş sağladığı hakkında bulgular sağlamıştır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !