Buradasın Ankara Psikolog » Obsesif Kompulsif Bozukluk (Takıntılar) » Takıntılı Kişilik Özellikleri

Takıntılı Kişilik Özellikleri

Yazar: Ankara Psikolog

Takıntılı Kişilik Özellikleri

Takıntılı Kişilik Özellikleri

Obsesif Kompulsif Bozukluğu bulunan yani takıntıları olan kişilerin çok sayıda ortak kişilik özellikleri vardır. Bunları şu başlıklar altında inceleyebiliriz:

1-     Endişe ve takıntıları vardır. Kendilerine veya sevdiklerine kötü bir şeyler olacağı kaygısı yaşarlar. Örneğin yıkanma takıntısı olan bir takıntı hastası, “ yeterince temizlenemezsem mikrop kapabilir, hasta olabilirim. Bu çocuklarıma eşime de bulaşabilir. Onlar da benim yüzümden hasta olabilirler. O nedenle de çok iyi temizlenmeliyim” düşüncesiyle saatlerce duşta kalabilir, günde onlarca defa ellerini yıkayabilir.

2-     Bazı anlarda takıntılı olan kişiler takıntılarının mantıksız olduklarının farkına varırlar. Fazla vesvese yaptıklarını, aslında bu kadar da çok kafaya takmamaları ya da düşündüklerinin doğru olmadığını zarar verdiğini düşündükleri anlar olur. Ancak hepsi de buna karşı koyamazlar. Yine de takıntılı düşüncelerini sürdürürler.

3-     Takıntılı olan kişiler, takıntılarından kurtulmak için yoğun mücadeleye girişirler. Ancak onlar, o düşüncelerden sıyrılmak istedikçe, daha fazla düşünmeye başlarlar. Takıntılarının şiddeti de artar. Kurtulamazlar. Aktif şekilde unutmaya çalışmak, edindikleri takıntıdan korkmaları, takıntılarını hatırlatan an ve durumlardan kaçma çabaları ve asla düşünmemeleri gerektikleri düşünceleri onlarda takıntılarının sabit, kalıcı olmasına neden olur.

4-     Ritüeller de takıntılı insanların ortak özelliklerindendir. Davranış haline alınan takıntıyı belli bir düzen içerisinde gerçekleştirdiklerinde takıntılar azalır. Ancak düzen bozulursa tekrar sil baştan takıntı eylemini yerine getirirler. Diyelim ki bir hasta her gün ellerini en az 50 defa yıkamak zorunda olduğuna inanıyor. Ellerini yıkarken sayıyı şaşırdığında tekrar baştan başlayıp sayıyı 50ye tamamlamaya çalışması buna bir örnektir.

5-     Takıntılı insanlar takıntılarını davranışlara dökmemek için büyük direnç harcar. Bu onu geçici olarak rahatlatır. Örneğin temizlik takıntısı olan bir insan bunu eylemden uzaklaştırmak için her gün değil haftada bir banyo yapmaya çalışması bir direnmedir.

6-     Kişi takıntılarından kaçmak için başkalarından yardım ister. Kendisini zorlamadan uzak tutmak için, o takıntısını başkasına yaptırır. Kontrol takıntısı olan birinin, evin kapısını çıkarken kilitleyip kilitlemediğini kendisi gidip kontrol etmek yerine birisini gönderip baktırması ya da bunu biriyle yapıp şahit ettirerek bir dahaki takıntısında o kişiden onay alması gibi.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !