Bir ‘dahi’yi dahi yapan şey nedir? Mona Lisa’yı yapan ressam ile izafiyet teorisini bulan bilim adamının benzer bir düşünce stili olabilir mi? Evet! Dahilerin ortak noktası birbirinden özgün fikirlerle ortaya çıkmaları yani ‘yaratıcı’ olmalarıdır.
Elbette her orijinal fikre sahip olan zamanda çığır açacak diye bir gerçeklikten söz edemeyiz; fakat özgün fikirlerle kendi küçük dünyamıza da birçok yenilik getirebiliriz ve en önemliside karşılaştığımız problemlere özgün çözümler bulabiliriz. Peki nasıl daha yaratıcı ve yenilikçi olabiliriz? İşte size yaratıcılığınızı geliştirmenizde yardımcı olacak 5 öneri:
1. İki problem bir taneden iyidir
İnsanlar genelde problemlere önceden karşılaştıkları benzer problemi hatırlayarak, aynı stratejileri ve benzer çözümleri uygulayarak çözüm bulurlar. Fakat yapılan çalışmalar insanların benzer problemler ve çözümlerini hatırladıklarında daha yetersiz olduklarını ortaya koydu.
Kurtz and Lowenstein (2007) tarafından yapılan bir çalışmada düşünülenin aksine bir problem yerine iki probleme sahip olan katıımcıların, önceden çözdükleri problemleri hatırlamanın şuanki problemi çözmelerine yardım edebileceğini buldu.
Yani karşınıza çıkan engellerden kaçınmayın, hepsini bir araya toplayın; hafızanızda birşeyleri anımsatmaya yardım edebilir.
2. Jenerik terimler
Yaratıcı düşünceyi geliştirecek bir başka yol da karşılaşılan problemi yazıp, probleme özgün fiilleri daha jenerik (yaygın) olanlarla değiştirmek.
Clement ve arkadaşları (1994) bu metodu test ettiklerinde jenerik terimleri kullanmayla yaratıcı düşüncenin daha kolay çıkış yaptığını ve performansın %100’den daha fazla arttığını buldular.
Bu yöntem problemin detaylarındansa özüne odaklanmayla ilgili tekniklerden biridir.
4. Eşanlamlar ve kategorileme
Aynı fiilleri değiştirmek gibi, problemi eşanlamlı kelimelerle tekrar kodlama ve kategorileme yardımcı olabilir.
Yani bu teknik, problem tipini analiz etme ve farklı yollarla temsil etmek anlamına gelir. Lowenstein (2009) bir çözüm bulmak için, sorunun temel yapısına ulaşmanın önemini vurguluyor.
5. Kavga! Kavga! Kavga!
İnsanların tartıştıklarında daha dar görüşlü, katı ve daha az yaratıcı oldukları düşünülür.
Fakat Dreu ve Nijstad’ın (2008) araştırmalarına göre, aksi de mümkün olabiliyor. Yaptıkları dört deney ile; anlaşmazlık yaşayan insanların daha çok problemle ilgili olduğu ve daha orijinal yollar ürettiklerini buldular.
Sosyal anlaşmazlıklar insanlara yoğun motivasyonlu bir odaklanma sağlıyor gibi görünüyor. O halde yaratıcı olmak için kavgaya başlayın!
6. Hayal etmeyi bırakın
Hepimiz hayal etme sürecinin yaratıcılık ve orijinal fikirler için bir kuluçka dönemi olduğunu düşünürüz. Hayal etmek iyidir fakat tüm bu sürecin yukarıdaki tekniklerin aksine ‘pasif’ olduğunu unutmayın.
Bir araştırma (Zhong et al., 2009) bu sürecin çok az fayda sağladığını göstermekte. Sorun şu ki düşünülen fikirler hayalden öteye geçemeyebilir ve bu süreç size gereksiz zaman kaybı yaşatabilir.
O halde hayal etmeyi bırakıp bir an önce başlayın!
Yurt dışına çıkın ve bir dil öğrenin!
Tüm bu teknikler başarısız olursa size bonus bir önerim daha var: yurt dışına çıkın ve bir dil öğrenin. Maddux and Galinsky (2009) yaptıkları araştırmayla yurt dışında yaşayanların bir dizi bilişsel görevde daha başarılı olduklarını buldular.
Maddux et al. (2010) bir başka deneyde katılımcıların çok kültürlü öğrenme deneyimlerini hatırlamasını istedi ve bu kişilerin düşüncelerinde daha esnek ve yaratıcı ilişkiler kurmakta daha elverişli olduğunu buldu.
Bu durum gerçekten yurt dışında yaşayan insanlarda işe yarıyor, hayal edenlerde değil!
Sizin için hangisinin işe yaradığını deneyerek bulabilirsiniz.
Uyarı
Bu uyarı tüm teknikler için geliyor. Bu tekniklerin test edildiği görevler oldukça değişkenlik göstermekte. Sizin yaratıcı olmaya çalışacağınız alanlarla tamamen farklı olabilir. (Standart şartlar ve koşullar geçerlidir)
Yine de bir problemle karşılaştıysanız bu teknikleri kullanmanın faydasını görebilme şansınız yüksek.
Çeviri: ruhdoktoru.com
Kaynak: PsyBlog