Buradasın Ankara Psikolog » Fobiler ve Korkular » Yas ve Kayıp ile Başa Çıkmak İçin 5 ipucu

Yas ve Kayıp ile Başa Çıkmak İçin 5 ipucu

Yazar: Ankara Psikolog

Sevdiği birisini kaybeden herkes derin ve acılı bir yas süreci yaşar. Yasa giren insanlar genelde değer verdikleri insanları, fırsatları ya da diğer nesneleri kaybedenlerdir. Her yas bir ölüm sürecini içermek zorunda değildir. Bazı yas örnekleri şunlar olabilir:

  • Önemsediğiniz kariyerinizin kaybı
  • Bir toplum içindeki değerinizin kaybı
  • Sağlığınızın kaybı
  • Aileden ya da arkadaşlarınızdan birisinin kaybı
  • Boşanma
  • Ekonomik durumda yaşanan ciddi sıkıntılar.

İnsanlar yaşamları boyunca çeşitli yas süreçleri yaşıyorlar fakat bunlarla nasıl başa çıkacakları konusunda yeteri kadar bilgili değiller. Bu yüzden yas süreci ne kadar uzun ve sancılı olursa sonrası için yaratacağı sıkıntılar da o kadar farklılaşabiliyor.

kapak

Eğer bir kayıp yaşadıysanız ve bunun üzerinden nasıl geleceğinizi bilmiyorsanız şu öneriler size yardımcı olacaktır:

Duygularınızı adlandırın ve tanımlayın.

Kimi zaman o kadar karmaşık ve yoğun duygular yaşarız ki öfke ile hüzün birbirine girebilir. Duygusal anlamda acı çekenlerin ilk yapmaları gereken şeylerden birisi ne tür duyguları deneyimlediklerini somut olarak bulmaktır. Bunu yazarak veya diğer insanlarla konuşarak bulabilirsiniz.

Kendinize iyi bakın.

Yas ve kayıplar bizi gündelik hayatımızdan uzaklaştırabilir ve sağlığımızı etkileyecek davranışlara itebilir. Bu yüzden zorlu gelse de bu süreçte fiziksel ve ruhsal sağlığınıza iyi gelecek yürüyüş, müzik, meditasyon gibi çeşitli aktiviteler size yardımcı olacaktır.

Kendinize nelere teşekkür borçlu olduğunuzu hatırlatın.

Gündelik yaşantımızda minnet duyduğumuz şeyleri hatırlamak, “iyi ki” ile başlayan cümleler kurmak, sizi yasın ve kayıpların getirdiği her şeye olumsuz ve karamsar bakan tarafınıza iyi gelecektir. Bazen küçük ama insanı çok mutlu eden şeyler bu süreçte sizi iyi gelebilir, bunlar kimi zaman birisine yapılan ufak bir iyilik, kimi zaman ise sevdiğiniz bir hayvan olabilir.

Olumlu iç konuşmalar yapın.

Kendinizle iletişim kurmak, özellikle etrafınızdaki insanlardan yeteri kadar destek göremediğinizi hissettiğiniz durumlarda etkilidir. Yaşadığınız durumun zorlu olduğunu kabul edin ve bu süreci atlatmak zaman alsa dahi ilerisi için umut verecek şeyler olduğuna kendinizi inandırın.

İyi bir dinleyici ile konuşun.

Bu kadar yoğun duyguları yaşadığınız bir dönemde sizi tamamen dikkatini vererek dinleyen, empati becerisi kuvvetli ve sizi rahatlatacak birileriyle konuşmak, yaşadığınız acıların üstesinden daha rahat gelmenizi sağlayacaktır. Bu belki bir yakınınız, bir arkadaşınız ya da bir psikolojik uzman olabilir.

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !