Buradasın Ankara Psikolog » PSİKOLOJİ » Yetersiz Uyku Bunama Riskini Artırıyor

Yetersiz Uyku Bunama Riskini Artırıyor

Yazar: Ankara Psikolog

Yapılan bir araştırmaya göre, yavaş dalga uykusunda veya derin uykuda daha az zaman geçirmek, beyin hücrelerinin kaybına sebep oluyor. Bu hücrelerin ölmesi de bunamaya neden oluyor.

Yavaş dalga uykusu, uykunun en çok ilk 3 saatinde gerçekleşen ve beynin düşünceleri, hafızaları işlediği uyku bölümüdür.

Çalışma ayrıca kanlarındaki oksijen seviyesi düşük olan (genelde uyku apnesinde ve anfizemde görülür) insanların daha çok beyin rahatsızlıkları ve bunama geçirdiğini gösteriyor.

Neurology dergisinde yayınlanan araştırmada, ortalama yaşı 84 olan 167 erkeğe uyku testleri uygulanıyor. (Gelber ve arkadaşları, 2014).

Tüm katılımcılar ölünceye kadar test ediliyor. Beyin hücrelerinin kaybı ve Alzheimer hastalığı ile ilgili sorunlar ayrıca değerlendiriliyor.

Yavaş dalga uykusunda daha az zaman geçiren erkekler, daha fazla zaman geçirenlere göre iki kat daha gazla beyin hücresi kaybı yaşıyor.

Aynı şekilde, kanlarındaki oksijen seviyeleri düşük olan erkekler diğerlerine göre 7 kat daha fazla bunama gibi bellek bozuklukları geçiriyor.

Sonuçlar ayrıca yavaş dalga uykusunu daha fazla uyuyanların ve derin uykuda daha çok vakit geçirenlerin hafıza ile ilgili testlerde daha iyi sonuçlar aldığını gösteriyor.

Araştırmacılardan Doktor Rebecca Gelber:

“Bu araştırmalar, kandaki düşük oksijen seviyesinin ve az zaman geçirilen yavaş dalga uykusunun, bilişsel gerilemelerin oluşmasına veya bunamaya sebep olduğunu gösteriyor.

Yavaş dalga uykusunun beynin işlevlerine nasıl etki ettiği ve ne gibi koruyucu rol aldığına ilişkin daha çok araştırma yapılması gerekiyor.” diyor.

 

Kaynak: http://www.spring.org.uk/2014/12/lack-of-sleep-during-critical-period-of-night-linked-to-dementia-risk.php

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !