Oyuncaklar yalnızca oyun araçları değillerdir, aynı zamanda çocuklara dünyaya dair bir şeyler öğretirler ve sahip olunan değerlere dair mesajlar verirler. Günümüzde oyuncak alanındaki çeşitliliğinin ve imkanların artması sebebiyle birçok çocuk odası oyuncaklarla doludur, öte yandan bazı aileler çocukların sahip olduğu oyuncak sayısını az seviyelerde tutmaktadır. “Peki, hangi yaklaşım çocuğunuz için daha iyi?” derseniz, biz yazımızda daha az oyuncağa sahip olmanın faydalarından bahsedeceğiz.
Çocuklar daha yaratıcı olmayı öğrenir.
Çok fazla oyuncağa sahip olmak çocukların hayal gücünü sınırlandırmaktadır. Almanya’da yapılan bir araştırmada bir anaokulundaki tüm oyuncaklar ortadan kaldırıldığında çocuklar başlangıçta sıkılmış fakat ardından çevrelerindeki basit objeleri yaratıcı şekillerde kullanarak oyunlar üretmeye başlamışlardır.
Çocuklar dikkatini daha uzun süre koruyabilir.
Çevresinde birçok oyuncak olan bir çocuğun dikkat süresi ciddi oranda düşmektedir. Elindeki bir oyuncağa yeterli süre ilgi göstermeden dikkati dağılan çocuk hemen bir başkasına yönelip dikkatini koruyamamaktadır.
Daha iyi sosyal ilişkiler geliştirirler.
Daha az oyuncağa sahip çocuklar diğer çocuklarla ve büyüklerle sosyal ilişkiler kurmak konusunda daha becerilidirler.
Sahip olduklarına daha iyi bakarlar.
Çocuklar çok oyuncakları olduğunda onlara daha az ilgi gösteriyor bu bir gerçek. Eğer ki halihazırda ellerinde yedeği olan bir şey varsa oyuncağın başına gelenle pek umurlarında değil. Öte yandan az oyuncağa sahip olmak kıymet bilmeyi öğrenmenin iyi bir yolu olarak görünüyor.
Birbirleriyle daha az tartışırlar.
Çoğu ebeveyn daha fazla oyuncağın daha az tartışmaya neden olacağını düşünür ama aksine çocuklar az oyuncağa sahip olduklarında daha az tartışırlar. Evet, oyuncaklar çocuklar için bir tartışma konusudur ve siz yeni aldığınız her oyuncakla çocuklarınıza yeni bir tartışma konusu vermiş olursunuz.
Daha sabırlı olmayı öğrenirler.
Fazla oyuncağa sahip çocuklar çok daha hızlı sıkılırlar. Eğer ellerindeki oyuncak yeterince ilgi çekici gelmezse hemen bir diğerine geçmek çok kolaydır. Fakat az oyuncağı olan çocuklar bir oyuncaklar oynarken daha sabırlı, kararlı davranışlar sergilerler.
Bencillikten uzak olurlar.
Birçok şeye sahip olan çocuklar istedikleri her şeyi elde edebileceklerini düşünürler. Bu düşünce zaman içinde pek de sağlıklı olmayan bir tutuma dönüşür ve tüm ilişkilerinde kendini göstermeye başlar.
Doğayla daha çok iç içe olma şansı yakalarlar.
Sınırlı sayıda oyuncağı olan çocuklar bir oda dolusu oyuncakla oynamak yerine sokağa çıkıp oyun oynama şansı bulurlar. Vaktinin çoğunu odasında değil de parklarda oyun oynayarak geçiren çocuklar diğerlerine göre daha sağlıklı vücutlara sahip olurlar.
Daha düzenli ve temiz bir evde yaşama şansı bulurlar.
Çocukların bir evi ne kadar kısa sürede dağıtabildiğini gördüğünüzde bazen gözlerinize inanamayabilirsiniz. Dağıtacak daha çok oyuncağı olan çocuklar acımasızca evi savaş haline çevirebilirken, daha az oyuncağa sahip çocukların etki alanları da daha kısıtlı olur.