Buradasın Ankara Psikolog » Psikotik Bozukluklar » Şizofreni ve Sosyal İlişkiler

Şizofreni ve Sosyal İlişkiler

Yazar: Ankara Psikolog

Penny Freese, şimdiki kocasıyla tanıştığında Ohio Üniversitesi’nde güzel sanatlarda okumaktaydı. Birkaç ay boyunca görüştükten sonra Penny kocasının kişisel hiçbir şeyden konuşmadığını fark etti. ”Parkta yürüyorduk ve çok güzel bir yaz günüydü. Ona dürüst davranmadığını söyleyerek bir yüzleştirmede bulunmak istedim. O da bana şizofren olduğunu söyledi.”

Bazı çiftler için bu durum ilişkinin sonu olabilir. Fakat Penny kütüphaneye gitti ve şizofreni ile ilgili bir şeyler okumaya başladı. Orada okuduğu bir kitapta, şizofrenilerin uzun dönemli ve sevgi dolu ilişkiler yaşadıklarında şizofreniler için çok etkili olduğu yazıyordu. “Sadece arkadaşlığımı sürdürmek istiyordum ama 6 ay sonra evlenmiştik.”

Bu 37 yıl önceydi ve çift aralarındaki sıkı arkadaşlığın ve romantikliğin kaynağının şizofreni olduğunu söylüyor. Ama bu bağların kuvvetlenmesi için her iki tarafın da çok fazla gayret sarf ettiğini söylüyorlar.

Sosyalleşmeyi Öğrenmek

Şizofrenili insanlar sosyal durumlardan kaçarlar ve arkadaşlıklar kurmakta zorlanırlar. Eğer bu kişiler insanlarla olmak için bir çaba göstermezlerse sosyalleşemezler. Şizofrenili kişilerin sosyal bir hayatı kurmak için atması gereken üç adım vardır:

  • Psikotik belirtileri kontrol altına alabilecek doğru bir tedavi uygulayan bir ruh sağlığı uzmanı bulmak
  • Sosyal ilişkilerdeki becerilerini geliştiren ve sorunları çözebilecek bir psikoterapist bulmak
  • Sosyal egzersizler yapabilmek için bir kulübe, işe veya herhangi bir aktiviteye dâhil olmak.

Ne Zaman Söylemeli?

Birisiyle yeni bir ilişkiye veya arkadaşlığa başladığınızda şizofren olduğunuzu söylemek oldukça zor bir karardır. Tedaviniz iyi gitse bile psikotik belirtiler kimiz zaman baş gösterdiğinden bu durumu saklamak da sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü iletişimde yaşadığınız sorumlar veya diğer belirtiler karşı tarafın dikkatini çekecektir.

Penny, karşı tarafa söylemek için birkaç ay beklemenin iyi olabileceğini söylüyor. Karşı tarafın o kadar süreden sonra rahatsızlığınızı anlayıp size destek olabileceğini belirtiyor.

İlişkinin Faydaları

Şizofreni gibi ciddi bir rahatsızlıkta ilişkilerin rolü oldukça kritiktir. Güçlü, karşı tarafa sevildiğini belli eden ve destekleyen bir ilişkinin kişinin belirtilerinde iyileşmeye yol açacağı biliniyor. Bu ilişkiler mutlaka romantik bir biçimde olmak zorunda değil. İyi bir arkadaş veya bir aile üyesi bile bu gereken ilgiyi ve desteği sağlayabilir. Sosyal ilişkilerin, şizofreni ve benzeri birçok rahatsızlıkta ne kadar iyileştirici bir rolü olduğunu kanıtlayan sayısız araştırma bulunmaktadır.

Elbette her ilişkide yaşanan sorunlar ve şizofreninin getirdiği yeni sorunlar bu tip bir ilişkide de ortaya çıkabilir. Fakat gerekli işbirliği hem çiftler arasında hem de bir uzmanla sağlandığında bir ilişkinin kötü gitmesi için bir sebep yoktur.

 

Kaynak: http://www.webmd.com/

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !