Buradasın Ankara Psikolog » Çocuk Psikolojisi » Çocuklara Ölüm Haberi Nasıl Verilmeli?

Çocuklara Ölüm Haberi Nasıl Verilmeli?

Yazar: Ankara Psikolog

Çocuğa ailede yer alan ölüm olayını ana, babasının ya da duygusal olarak yakın olduğu bilinen bir kişinin bildirmesi tercih edilir.  Çocuğa bu tür bir haber verileceği zaman ortam mümkün olduğu kadar dikkatli seçilmelidir. Çocuğun olaya zihinsel olarak hazırlanması için zamana ihtiyacı vardır.  Bu da çocuğun, habere ilişkin söz yağmuruna tutulmaması, oturabilmesi için belli bir sürenin tanınması, uygun bir odaya gidilmeli türünden hazırlıkların yapılması anlamına gelir.

Çocukları cenaze törenine katılması: Birçok yetişkin cenaze törenleri söz konusu olduğunda, çocuklar, kendi dünyaları dışında bırakma eğilimindedirler. Ancak çocukların da yas duygularını, hayaller yerine somut bir temele oturtmaya en az yetişkinler kadar ihtiyaçları vardır. Çocuklarda törenin bir parçası olmaya ihtiyaç duyabilirler. Onların, ölümü inkâr etmelerinin pekiştirilmemesi için cenaze törenlerine katılmalarına izin verilmesi gerekmektedir. Çocuklar törene katılmaları konusunda kesinlikle zorlanmamalıdır.

Güvenilir bir yetişkin arkadaşlığı: Tören sırasında çocuğu yanında güvendiği bir yetişkin olması gerekmektedir.

Yasın somut ifadesi: Çocuklar yaslarını somut olarak ifade etmeye ihtiyaç duyarlar. Bu tür bir istekte bulundukları fark edildiğinde tabutun üstüne bir şey bırakmaları konusunda teşvik etmek onları biraz daha rahatlatabilir. Bırakacakları şey, bir mektup, bir resim bir çiçek veya özellikle ona ölen kişiyi hatırlatan örneğin ne son beraberliklerinde oynadıkları oyuncak olabilir. Bu çocuklara vedalaşma olanağı sağlar ve yasa somut bir ifade kazandırır.

Duygusal anlamda başa çıkmanın öğrenildiği en iyi ortam ailedeki açık iletişimle sağlanabilir. Bir aile üyesi aniden ölürse ailenin hep birlikte olay hakkında konuşması çok önemlidir ölümün ardından artan korku ve kaygı durumunda çocuğun ev,  okul yaşantısının devamlılığının sağlanması gerekmektedir..evden ayrılıklar en aza indirilmelidir. Bazı ebeveynler çocuklarıyla fazla ilgilenemeyeceklerini hissettikleri için çocukları herhangi bir yakınına bırakmalarının iyi olacağını düşünmektedirler. Ancak fark etmedikleri şey çocukların ayrılıklar konusunda ne kadar duyarlı olduklarıdır.  Genellikle, çocukların uzağa gönderilmektense yas tutan ana, babalarının yanında kalmaları çok daha iyidir. Başka bir yere gönderilmek ebeveynlerinin öleceğine ilişkin aşırı korku duyulmasına neden alabilir. Yapılabilecek en büyük yardım çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamaktır.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

çocuk gelişimi psikolojisi 14 Mayıs 2011 - 18:56

teşekkürler yazı için, bu yazıdakileri bir çocuğa uygulamak zor ama yapılması gerekenleri yazmışsınız bilgi için teşekkürler.

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !