Buradasın Ankara Psikolog » Yaşam » Erteleme Alışkanlığınızdan Kurtulmak İçin Altın İpuçları

Erteleme Alışkanlığınızdan Kurtulmak İçin Altın İpuçları

Yazar: Ankara Psikolog

Ertelemek, bugün birçoğumuzda olan ve bizi zaman zaman zor durumda bırakan bir alışkanlık. Genelde kendimizden beklentileri yüksek tuttuğumuzda ve yapacağımız işi hafife aldığımız zamanlarda bu alışkanlığın zorlu sonuçlarıyla yüzleşiriz. Ya iki ayağımız bir pabuca girer ya da teslim etmemiz gereken bir işi zamanında yetiştiremeyiz.

İşte size erteleme alışkanlığınızdan kurtaracak altın değerinde bazı ipuçları:

  1. Ertelediğinizi kabul edin.

Zamanınızın çoğunu sosyal medyada mı geçiriyorsunuz ya da önemsiz şeyler yüzünden dikkatiniz hemen dağılıyor mu? Yapmanız gereken işleri son dakikaya mı bırakıyorsunuz? Zamanınızın çoğunu bir işi yapmaktansa onu planlamaya mı harcıyorsunuz? Bu sorulara yanıtınız evetse siz sıkı bir erteleyicisiniz!

  1. Yapılacaklar Listesi Yapın

Elinizde yapılacak işlerin listesinin olması size hangi görevleri tamamlamadığınız hakkında bilgi verecektir ve buna göre plan yapmanızı sağlayacaktır. Bu listeyi hazırlarken elinizdeki işlerin önem sırasını ve son teslim tarihini her zaman göz önünde bulundurun.

  1. Sisteminizi Kendiniz Belirleyin

Yapılacaklar listesi üzerinden ilerlerken kendinize ait bir sisteminizin olması sizin için işleri daha kolay hale getirecektir. Örneğin, böyle bir sistemde birbirine benzer olan işleri aynı renkte yazarak gruplayabilirsiniz. Sisteminize bağlı kalmak diğer önemli işlere daha fazla zaman ayırmanızı sağlayacaktır.

  1. Kendinize Zaman Ayırın

İlerleme kaydettiğinizi gördüğünüzde ödül olarak kendinize zaman ayırabilirsiniz. Bu sizi daha motive edecektir. Hoşunuza giden şeyleri belirlediğiniz zaman içerisinde yapabilirsiniz. İçiniz rahat olsun! Nasıl olsa elinizde uymanız gereken bir program var, değil mi?

  1. Verimli Bir Çalışma Ortamı Seçin

Ertelemenin arkasındaki en önemli nedenlerden biri de dikkat dağıtıcı çalışma ortamıdır. Birçok insan rahat olduğu için evinde çalışmayı tercih eder ama bu rahatlık sizin çalışma temponuzu rahatlatmanıza da sebep olabilir. Etrafınızda çalışan insanların olması sizi daha motive edebilir. Dışarı çıkın, kütüphaneye ya da kafeye. Nerede daha verimliyseniz oraya gidin.

  1. Uzun Süre Değil, Akıllıca Çalışın

Yapılacakların listesini çıkardıktan sonra sıra onları yapmaya geldi. Bu noktada yapacağınız işleri parçalara bölmek size yardımcı olacaktır. Uzun süren ve yorucu bir görevi parçalara ayırarak yapmak hem performansınızı artıracaktır hem de daha az yorucu olacaktır.

  1. Gerektiğinde Mola Verin

90 dakikalık çalışma genelde tercih edilen bir süredir. Kendinizi yenilemek için mutlaka arada bir mola verin. Kesintisiz çalışmak zihninizi ve bedeninizi oldukça yoracaktır. Tıkandığınızı hissettiğinizde küçük bir mola vermek size çok iyi gelecektir. Gidip ayaklarınızı uzatabilir, kısa bir yürüyüş yapabilir ya da sizi dinç tutacak bir bardak kahve içebilirsiniz.

Kolay gelsin!

 

Kaynak: http://reluv.co/tips-to-deal-with-procrastination/

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !