Kahveye dair daha önce yayınladığımız içeriklerimiz olmuştu, bu seferki içeriğimiz ise kahve ve ‘hayati’ bir konuyla ilişkisi :)Yapılan bazı araştırmalar kahve içen kişilerin daha uzun ömürlü olduğunu gösteriyor. Peki, ama kahve bunu nasıl sağlıyor?
Kahve içmek felci önlüyor
Amerikan Kalp Birliği’nin yaptığı yeni bir çalışmaya göre her gün bir bardak kahve içen kişilerde 10 yıl içerisinde felç geçirme riski %20 oranında azalıyor.
Kahve içmek kalp hastalıklarını önlüyor
Kahve içinde barındırdığı kafein nedeniyle kalp hastalıklarını önleyici etki gösteriyor. Kafein sağlıklı dozlarda alındığında metabolizma üzerinde olumlu etkileri oluyor. elbette aşırı kafein tüketimi kalp için riskli olabiliyor bu yüzden dengeyi korumak önemli.
Kahve içmek intiharı önlüyor
2013 yılında Harvard’da yayınlanan bir çalışmaya göre kahve içmek ve intihar riski arasında bir ilişki var. Çalışmaya göre günde iki ile dört bardak arasında kahve içen yetişkinler hiç içmeyenlere göre yarı oranda daha az intihara teşebbüs ediyor.
Kahve içmek nörolojik hastalıkları önlüyor
Kahve içmek özellikle ilerleyen yaşlarda yakalanılan nörolojik rahatsızlıklara karşı koruyucu bir etki yapıyor. Bazı çalışmalarda kahve içenlerin Alzheimer’a yakalanma risklerinin %65 daha az olduğu bulunmuştur.
Kahve içmek Tip 2 Şeker Hastalığını Önlüyor
2004 yılında yapılan bir çalışmaya göre yemeklerden önce kahve içildiğinde vücudun şeker dengesi korunmuş oluyor. Ayrıca insülin direnci artıyor ve böylece diyabete karşı önlem alınmış oluyor.
Kahve içmek yağ yakmaya yardımcı oluyor
Kahve birçok metabolizma faaliyetinde etkilidir, ayrıca kahve içmek metabolizma hızını %3 ile %11 arasında artırmaktadır. Metabolizma hızındaki artış yağ yakmayı kolaylaştırmaktır. Bazı çalışmalara göre %10 ile %29 oranında yağ yakımı sağlamaktadır.
Kahve içmek karaciğeri korur
Karaciğer yaşamımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan hayati bir organdır. Kahve içmek karaciğeri sirozdan korumaya yardımcı olur. Günde en az 4 bardak kahve içen kişilerin siroza yakalanma riski %80 oranında azalmaktadır.