Buradasın Ankara Psikolog » Sosyal Fobi » Sosyal Fobiyi Daha İyi Anlamanıza Yardımcı Olacak 10 Şey

Sosyal Fobiyi Daha İyi Anlamanıza Yardımcı Olacak 10 Şey

Yazar: Ankara Psikolog

Sosyal fobi, sosyal ortamlarda başkaları tarafından olumsuz değerlendirilmekten yoğun şekilde kaygı duyma ve korkulan durumlardan kaçınma eğilimi ile tanımlanabilecek bir problemdir.

Sosyal kaygı insanlardan korkmaktan çok daha karmaşıktır.

1

Sosyal kaygı insanlar tarafından yargılanmaktan, onları gücendirmekten, onlara aptalca bir şey söylemekten, kendini başkalarının karşısında küçük düşürmekten korkmaktır. Sosyal durumlarda karşılaşılabilecek şeylerin sayısı çok fazladır ve sosyal kaygısı olan insanlar bunların her birinden endişe duyar.

Sosyal kaygısı olan insanlar sizin aklınıza bile gelmeyecek küçük şeylerden rahatsız olabilirler.

2

Adres sormak kadar doğal bir şey bile aşırı kaygı verici olabilir. Bu rahatsızlığa sahip insanları anlamak için ciddi çaba göstermek önemlidir.

Belirsiz mesajlar bu kişilere korku dolu dakikalar yaşatabilir.

3

“Senden bir şey isteyebilir miyim?” gibi bir mesaj alan kişi bu belirsizlik karşısında ecel terleri dökebilir. Acaba ne soracak? Neden direk sormadı? Neler oluyor? gibi  düşünceler yüksek sesle beyninde yankılanmaya başlar.

Muhtemelen tahmininizden çok daha fazla sosyal kaygıya sahip arkadaşınız vardır.

4

Sosyal kaygı utangaçlık, çekingenlik değildir. Dışa dönük arkadaşlarınızın da sosyal kaygı bozukluğu olabilir ama siz fark etmemiş olabilirsiniz.

Sosyal kaygı bozukluğu olan birçok kişi depresyon yaşar.

5

Hatta bu durumun oranı nerdeyse %50’dir. Bu sebeple sosyal kaygısı olan kişilerin aslında göründüğünden çok daha fazla sıkıntısı olabileceğini aklından çıkarmamalısınız.

Sürprizler sosyal kaygısı olan kişiler tarafından pek sevilmez.

6

Sosyal kaygısı olan insanlar olacaklar hakkında fikir sahibi olmayı tercih ederler ve planlı yaşarlar. Sürprizler genelde kaygılarını arttırır ve bundan hoşlanmazlar.

Kaygının yersiz olduğunun söylenmesinin onlara pek bir faydası yoktur.

7

Yardım etmeye çalışıyor olsanız bile sosyal kaygı bozukluğu olan bir kişiye, kaygılanmanın yersiz olduğunu söylemenin pek bir faydası olmaz. Çünkü kişiler zaten kaygılarının yersiz olduğunun farkında olurlar ama ellerinden bir şey gelmemektedir.

Yaşadıklarını sizinle paylaşıyorsa bu önemli bir güven işaretidir.

8

Sosyal kaygısı olan insanlar kendilerini herkese açmazlar çünkü insanların onları yargılayacaklarından çok korkarlar. Eğer sosyal kaygısı olan bir kişi size kendini açıyorsa bu size güven duyduğunu gösterir. Aynı zamanda da size değer verdiğini gösterir.

Aşırı hassas davranılmaya ihtiyaçları yoktur ama gösterdiği çabaların takdir edilmesi gerekir.

9

Sosyal kaygısı olan bir insan ona karşı aşırı kontrollü ve hassas davranmanızdan çok memnun olamayabilir ancak görmezden gelinmek de istemez. Onun istediği ölçüde destek olur ve çabalarını takdir ederseniz ilişkiniz için faydalı olabilir.

Tekliflerinizi kabul edemedikleri için onları davet etmekten vazgeçmemelisiniz.

10

Sosyal kaygıya sahip insanlar bazen çok isteseler de onlara sunduğunuz teklifleri reddedebilirler. Pes edip onları planlarınıza dahil etmediğinizde dışlanmış hissederler bu da kendilerini kötü hissetmelerine yol açar.

 

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !