Buradasın Ankara Psikolog » Psikoterapi Teknikleri » Psikolog ve Psikiyatrist Arasında Ne Fark Vardır?

Psikolog ve Psikiyatrist Arasında Ne Fark Vardır?

Yazar: Ankara Psikolog

Psikoloji alanında kariyeri olan ya da bu alanda eğitim almakta olan kişilerin hayatında en az 1 kere de olsa duyduğu bir soruyu konu ediniyoruz bu yazımızda. Çoğumuz bu soruyu bir kez değil belki onlarca kez duyuyoruz. Aslında çok temel bir soru, yazımızın merakları gidereceğini umarak keyifli okumalar diliyoruz.

Öncelikle söyleyelim hem psikologlar hem de psikiyatristler ruhsal sağlık alanında çalıştıklarından birbirlerine karıştırılabilirler. Alan hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmayan kişilerin bu meslekleri karıştırması da doğaldır. Aralarındaki en temel fark ise aldıkları eğitimden kaynaklanır. Psikologlar ülkemizde 4 yıllık psikoloji lisans eğitimi alırlar ve ardından arzu ederlerse eğitimlerine yüksek lisans ve doktora ile devam ederler. Psikiyatristler ise tıp fakültesinde eğitim alan ve psikiyatri alanında uzmanlaşan hekimlerdir. Yani psikiyatristler tıp doktorudur, ancak psikologlar doktor unvanını doktora yaparlarsa alırlar ve bu doktorluk tıp doktorluğu değildir.

Hemen bu noktada ikinci bir konu olan ilaç yazma mevzusuna değinelim. Yukarıda açıkladığımız eğitim farklılığından dolayı psikiyatristler ilaç yazabilirken, psikologlar eğitimleri süresince ilaçlara dair bilgi edinseler de ilaç yazma yetkileri yoktur.

Peki ya şu kanepeye uzanıp içimizi döktüğümüz hangisi? diye soranlar için önce her terapide kanepeye uzanılmadığını belirtip gözünüzde canlanan bu manzaranın psikologlara ait olduğunu söyleyelim. Bir psikoloğa gittiğinizde psikolog sahip olduğu yaklaşım(çalışma stili) doğrultusunda sorununuzun çözümü için sizinle bir yol haritası oluşturur ve karşılıklı konuşma şeklinde bir süreç yürütülür. Süreç demişken psikoterapinin uzunluğunun kişinin sorunu, isteği ve psikoloğun yaklaşımı çerçevesinde şekillenebileceğini söyleyelim.

Şu ana kadar bahsettiğimiz ayrımda hep hasta görme üzerine yoğunlaştık ancak çoğu insanın düşündüğünün aksine psikologlar yalnızca psikoterapi yapmaz. Psikoloji biliminin klinik psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, fizyolojik psikoloji, adli psikoloji,  gelişim psikolojisi, spor psikolojisi, eğitim psikolojisi, endüstri/örgüt psikolojisi, sağlık psikolojisi, trafik psikolojisi gibi birçok alt dalı vardır. Bu alanlarda uzmanlaşmak için 4 yıllık psikoloji lisans eğitiminin ardından seçilen bir alanda yüksek lisans eğitimi alınır. Yani her psikolog psikoterapi yapmaz birçok psikolog farklı alanlarda uzmanlaşarak mesleğini sürdürebilir.

Psikolog mu, psikiyatrist mi olmalıyım diyenler var ise kendinize ne istediğinizi sormanızı öneriyoruz. Alana ilgi duyuyorsanız ancak ilginiz daha çok tıbbi ve ilaç üzerine ise size tıp eğitimi alıp psikiyatrist olmanızı öneririz. Ancak ilginiz hem psikolojinin farklı alanlarını öğrenmek, psikolojik testler yapmak, araştırmalar yürütmek ve psikoterapi yapmak üzerineyse psikologluk kariyeri size göre olabilir.

Her iki meslek de değerli ve önemli, kariyerini bu alanda planlamayı düşünen herkese şimdiden başarılar dileriz.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

Yorumunuzu Bekliyoruz !