Buradasın Ankara Psikolog » Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi » Öfkenin Nedenleri ve Sebepleri

Öfkenin Nedenleri ve Sebepleri

Yazar: Ankara Psikolog

Öfkenin Nedenleri ve Sebepleri Nelerdir?

Öfkenin Nedenleri ve Sebepleri Nelerdir?

Öfke, değişik nedenlerle ortaya çıkarlar. Bazı durumlar bazı kişilerde hiçbir etki yaratmazken, kimi insanları ise son derece öfkelendirebilir. Genellikle insanlar, hoşnut olmadıkları, takdir etmedikleri, beklemedikleri ve istemedikleri bir durum ile karşı karşıya geldiklerinde ve başkalarının onlar adına karar alıp bunu hayata geçirmesi durumunda öfkelenirler.

Her insanda öfke farklı bir boyutta açığa çıkar. Bazı insanlar öfkelerini içine atarlar. Bu tehlikelidir. Özellikle kişilere karşı oluşan ve içte biriktirilen öfkeler, intikama öce dönüşürse bu hem öfkenin sahibine hem de öfkelenen kişiye büyük zararlar verebilir.

Öfkeyi kişinin biyokimyası ortaya çıkarır. İnsanlar öfkelenmekten kaçamazlar. Bu mümkün değildir. Öfke vücudun salgıladığı bir tepkisel histir.

Öfke vücudun kişiye ve kişiden karşıya verilen bir işarettir. Bu işaret dikkate alınması gereken bir duygudur. Eğer karşıdaki bu işareti doğru şekilde dikkate almaz ve umursamazsa, ya da kişi içindeki bu öfkeyi içinden atamazsa, öfke daha da büyür ve takıntıya dönüşür.

Öfke iki nedenden dolayı oluşur. Birinci neden kişinin kendisidir. İkinci neden ise karşısındaki kişi ve olaylardır. Öfkenin nedeni her neden kaynaklanıyorsa kaynaklansın, geri plana itilebilecek bir duygu değildir. O an bu durumun düzeltilmesi ve üzerinde durulması gereklidir.

Öfke bir buz dağına benzer. Görünen yüzü kadar görünmeyen yüzünde de birçok sebep olabilir.  Bazı öfke patlamalarında nedenin çok geçmişten süre gelen birbiriyle bağlantılı olayların toplu sonuçları olduğu görülmüştür. İnsanlar yaşadıkları istenmeyen olaylar karşısında hoşnut olmadıkları durumlara çözüm bulmak yerine görmemezlikten geldikçe bu istem dışılıklar birikir ve sonucunda öfkeyle ortaya çıkabilirler. Öfkenin buzdağının alt kısmında kalan temel duygular, birikir, sertleşir, katılaşır ve buzdağının görünen yüzünü meydana getirir. Bu temel duyguların başında ise, üzüntüler, kıskançlıklar, kabul edilemeyen yaşantılar, yalnızlık, itilmişlik, uğranılan haksızlıklar, hayal kırıklıkları, pişmanlıklar, kaygılar, takıntılar ve merak yer alır. İşte kişinin bu temel duyguları öfkenin ortaya çıkmasında rol oynayan temel nedenlerdir. Bu ana nedenlerin bir olay ile bütünleşmesi ile de insanlar öfkelenir ve bunu dışa vururlar. İnsanlar bu temel duygularının yarattığı öfkeden kaçamazlar.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

2 Yorumlar

Emre Sakallıoğlu 11 Mart 2015 - 10:30

“Neden” ve “Sebep” sanırım eş anlamlı kelimeler. Başlığı değiştirmek isteyebilirsiniz 🙂

Cevapla
Ankara Psikolog 13 Mart 2015 - 07:56

Evet öyle, her iki şekilde de arayanlara ulaşabilmek için her iki kelime birden kullanılmıştır.

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !