Etkili İletişim insanlarla olan ilişkimizi düzenlememizde en önemli faktörlerden birisidir. Etkili İletişimin 10 Püf Noktası ile iletişim konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Özellikle lider ve yöneticiler için mesajlarını yaymada ve iletişimlerini geliştirmede yardımcı olan bu 10 kural, “Words That Work“ kitabında yer alıyor. Kitapta ayrıca, düşüncelerimizi şekillendiren kelimelerin gücü ve kendimizi iyi ifade etme becerisi anlatılıyor. İşte iletişimimizi güçlendirecek 10 altın kural:
1. Sadelik: basit kelimeler kullanın. Düşünceler ve fikirler daha basit bir şekilde sunulursa daha inandırıcı olur.
2. Kısalık: daha kısa cümleler kurun. Yapbozun parçalarını yerleştirir gibi doğru, yerinde ve kısa cümleleri tercih edin. Kelimleri dolandırmayın.
3. Güvenilir olun. Eğer kelimeleriniz samimiyetten yoksunsa ve karşınızdakiler anlatılanlara inanmıyorsa, etkiniz azalacaktır. İnsanlara kim olduğunuzu ya da ne yaptığınızı anlatın. Sonra yapmak istediklerinizi söyleyin.
4. Tutarlılık. Tekrar. Tekrar. Tekrar. Unutmayın, aynı şeyi defalarca söyleyerek kendinizden usanabilirsiniz, fakat dinleyicilerinizin çoğu bunları ilk kez duyacaktır.
5. Yeni şeyler öne sürün. Eğer birşey bizi şaşırtmaz veya sıkarsa, başka şeylerle ilgilenmeye başlarız. Eğer söylediklerinize karşın “Bunu bilmiyordum” yanıtı gelirse, işte o zaman başarılı olmuşsunuz demektir.
6. Ses ve Doku. Kelimelerin ses ve dokusu, kelimelerin kendisi kadar unutulmaz olmalı. Kelimelerin kafiyesi müzikal gibidir.
7. İlham verici konuşun. Vereceğiniz mesajlar insanların duymak istediği şekliyle, onların en derin umutları, korkuları ve rüyalarına değinerek verilmeli. En iyi konuşmalar bizi idealist yapan konuşmalardır.
8. Gözde canlandırın. Canlı bir resim çizin. Bir tane M&M alın: ‘Ağzınızda erir, elinizde değil’. Hayatımız boyunca unutmadığımız sloganlar herzaman görebileceğimiz ve neredeyse hissedebileceğimiz güçlü, görsel bir unsur içerir.
9. Bir soru sorun. Aldığı etin çok yağlı olduğunu satış müdürüne şikayet eden bir müşterinin, ‘Bu size yağsız gözüküyor mu?’ diye sorması daha etkilidir. Benzer şekilde, ‘Benim yerimde siz olsaydınız ne yapardınız?’ sorusu, şikayetinizin muhattabına direkt baskı yaparak işlerinizi yoluna koyar.
10. Çerçeve çizin. İnsanlara bir mesaj vermeden önce nedenini söyleyin. Bazı insanlar önce konuyu bilmek ister. Bu sayede verilen mesajlar daha iyi anlaşılır.
Çeviri: ruhdoktoru.com