Buradasın Ankara Psikolog » Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi » Öfke Kontrolü İçin 10 İpucu

Öfke Kontrolü İçin 10 İpucu

Yazar: Ankara Psikolog

Sinirlendiğinizde duygularınızı kontrol altında tutmak zorlayıcı olabilir.  Öfke her zaman bastırılması gereken bir duygu değildir hatta bazı durumlarda belli seviyelerde öfke göstermek sağlıklı bir davranıştır. Ancak öfkenizi kontrol altında tutabilmek önemlidir. Kontrolsüzce öfkelenmek sağlığınız ve ilişkileriniz için kötü sonuçlar doğurabilir.

Öfkenizi kontrol altına alabilmenizi sağlayacak 10 öneriyle karşınızdayız.

Konuşmadan önce düşünün.

Öfkeyle konuşmaya başladığınızda sonradan pişman olacağınız şeyler söyleme olasılığınız oldukça yüksektir. Bu sebeple konuşmaya başlamadan önce bir süre susup düşüncelerinizi toparlamakta fayda var.

Sakinleştiğinizde öfkenizi ifade edin.

Sakince düşünmeye başladığınızda hissettiğiniz duyguları ifade etmenin zamanı gelmiş demektir. Bu şekilde hem öfkenizi içinize atmadınız hem de doğru sözcüklerle ifade edebildiniz.

Spor yapın.

Yapacağınız fiziksel aktiviteler hissettiğiniz stresin ve gerginliğin azalmasına neden olur. Öfkelendiğinizde yürüyüşe çıkmayı deneyebilirsiniz.

Mola verin.

Mola vermek herkese fayda sağlar. Gün içinde strese kapıldığınızda, öfkelendiğinizde her ne yapıyorsanız ara verin. Birkaç dakika sessizlik bile rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Olası çözümleri düşünün.

Sizi sinirlendiren şeye odaklanmak yerine, problemi nasıl yok edeceğinizi düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda öfkenizin durumu düzeltmeyeceğini ve hatta daha kötü bir hale getirebileceğini hatırlayın.

“Ben” diliyle konuşmaya devam edin

Öfkeniz konuşurken karşınızdakini suçlayıcı bir dil kullanmanıza sebep olabilir ve bu yalnızca aranızdaki gerilimi arttırır. Yapabileceğiniz en iyi şey BEN dilini kullanmaya devam etmek ve kendi hislerinizi açıklamaktır.

Kin tutmayın.

Affetmek birçok problemi kökten çözer. Kin tuttuğunuzda öfkenizin yok olmasına asla izin vermemiş olursunuz. İçinizde biriken öfke olumlu duygular hissetmenizi imkansız hale getirip sizi gittikçe daha da kızgın yapar ve bir noktada patlarsınız.

Gerginliği azaltmak için mizahı kullanın.

Gülümsemek oldukça güçlüdür. Gerildiğiniz zamanlarda rahatlamak için mizahı kullanabilirsiniz. Ancak önemli olan nokta mizah ile alaycılığı birbirine karıştırmamaktır. Bu tip durumlarda alaycılık işleri karıştırabilir.

Rahatlama teknikleri üzerine çalışın.

Gerildiğinizde sizi rahatlatacak teknikler kullanmalısınız. Derin nefes almak, sakin bir görüntü hayal etmek ya da sakinleştirici bir cümleyi tekrar etmek işe yarayabilir.

Yardım almaktan çekinmeyin.

Öfke probleminiz sizin kontrol edebileceğiniz düzeyi geçmiş olabilir bu noktada profesyonel yardım almaya gönüllü olmalısınız. Aksi takdirde kontrolünüzü yitirebilir, kendinize ve çevrenize zarar verecek davranışlarda bulunabilirsiniz.

BU YAZILARA DA GÖZ ATABİLİRSİNİZ

1 Yorum

Mehmet yetek 25 Eylül 2017 - 13:54

Buradaki formülleri deneyeceğim faydası olur inşallah

Cevapla

Yorumunuzu Bekliyoruz !