Anti sosyal kişilik bozukluğu, popüler psikoloji alanında son zamanlarda adını oldukça sık duyuran bir rahatsızlık. Fakat insanlar bazen terimlerin tam anlamını bilmeden kullanıyor. Örneğin psikopat ve sosyopat kelimeleri birbirlerinin yerine kullanılıyor. Fakat bu doğru bir kullanım değil.
Her iki rahatsızlık da Antisosyal Kişilik Bozukluğu şemsiyesinin altında değerlendirilir. Psikopatların ve sosyopatların ortak özellikleri vardır. Sosyal normları ya da kuralları ihmal ederler, başkalarının haklarını önemsemezler, şiddete eğilimleri vardır ve suçluluk hissetmezler.
Bazen psikologlar bile ikisinin arasındaki farkı anlamakta zorlanabilir ama en ayırt edici özelliklerden birisi psikopatların doğuştan, sosyopatların ise çevreye bağlı olarak bu özellikleri kazanmasıdır.
Psikopatlar risk almaya her azman meyilli olmuş, içinden geldiği gibi davranan, korkusuz ve insanlarla ilişkilerinde sorun yaşayan insanlardır. Sosyopatlar ise aslında daha normal bir kişiliğe sahi olmalarına karşın sorunun kaynağı aileleri, yetiştiriliş tarzı olabilir.
Sosyopatlar, kendi gerçek kimliklerinin dışına çıkıp, olduklarından farklı bir görüntü vermekte pek başarılıdırlar. Pek çok insan yaşamı boyunca bir-iki sosyopat ile karşılaşmış ama bunun farkına varmamış olabilir.
Psikopatlarda vicdan oldukça azdır. Bir şeyi çalmanın yanlış olduğunu bilseler dahi eğer canları istiyorlarsa yaparlar.
İkisi de durgun ve sıradan bir yaşantıya katlanamaz. Akıllı ve yaratıcı bir yapıya sahip olan psikopat, can sıkıntısını gidermek için yapıcı yöntemler geliştirebilir. Sosyopat monotonluktan çıkmak ve yalnızca ikilem yaratmak için kavga çıkartarak, içinde bulunduğu toplumun iç barışını bozmaktan keyif alır.